Prihodnji teden predviden zaključek sojenja očetu koroških dečkov

Novih izvedencev v sojenju ne bo, bo pa Romea Bajdeta danes še pregledal psihiater, potem ko je v ponedeljek zaužil preveč tablet.

Objavljeno
22. februar 2018 14.41
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Romeo Bajde, ki ga obtožnica bremeni umora Lidije Škratek iz ljubosumja decembra 2015 v Velenju, je sključen sedel v sodni dvorani, ko je njegova zagovornica Maksimilijana Kincl Mlakar že na začetku naroka predlagala, naj ga pregleda izvedenec, ki bo presodil, ali je sploh sposoben spremljati sojenje. V ponedeljek, ko bi namreč že morali opraviti narok, ki so ga prestavili na danes, je namreč zaužil preveč tablet in pristal v bolnišnici.

Bajde je predsedniku senata sodniku Zoranu Lenovšku pojasnil, da že tri dni ni spal. Da je v ponedeljek dobil oglje in zaradi tega stoji vsa njegova ostala terapija, ki jo sicer prejema. Lenovšek je vse preveril v priporu: »Sestra je rekla, da ni res, da ne prejemate terapije, ampak jo odklanjate. Da ste bili na čiščenju želodca, da pa nimate drugih zdravstvenih težav in da oglja ne prejemate več.«

Bajde, ki je bil prej še precej skrušen, je glasneje in bolj razburjeno dejal: »Kaj ima sestra za govoriti? Zdravnika je treba vprašati. Ta mi je rekel, da bo oglje ostalo ves teden v meni in da do pregleda psihiatra naj ne jemljem terapije.« Pregled pri psihiatru ima danes.

Medtem ko je bila tožilka Simona Kuzman Razgoršek prepričana, da gre za zavlačevanje, je zavornica dejala: »Ne vem, kdo bi lahko stoično in mirno prenašal kazenski postopek, v katerem mu grozi 30 let zapora.« Njenemu predlogu po novem izvedencu, ki bi ugotovil, ali je Bajde sposoben spremljati sojenje, senat sicer ni ugodil, ampak so pustili odprto možnost, kot je dejal Lenovšek: »Če bo vsebina današnjega pregleda taka, da bi vzbujala sum, da bi Bajde lahko ne bil sposoben, bo kasneje angažiran izvedenec.«

Je pa senat zavrnil tudi predlog obrambe, da bi Bajdeta pregledali novi izvedenci psihiatrične stroke in klinične psihologije. Kot je dejal Lenovšek, sta bili izvedenski mnenji izdelani strokovno in argumentirano.

Sojenje je prišlo do sklepnega dela, predvidoma, če ne bo še kakšnih nepričakovanih zapletov, kot je bil ponedeljkov, Bajdeta čakajo prihodnji teden le še sklepne besede in sodba.