Prijatelju višji sodniki znižali kazen na 4 leta zapora

Poslancu SNS Srečku Prijatelju zaradi izsiljevanja podjetnika Marjana Mikuža ne bo treba v zaporu odsedeti pet let in dva meseca, ker so sodniki na koprskem višjem sodišču delno ugodili njegovi pritožbi in mu kazen znižali za leto in dva meseca, torej na štiri leta zapora. Prijatelj mora odslužiti še tri leta zaporne kazni.

Objavljeno
12. marec 2011 15.56
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Senat višjega sodišča v Kopru je poslancu SNS Srečku Prijatelju znižal prvotno dosojeno kazen na štiri leta zapora. Devetega marca je minilo leto dni, odkar so Prijatelja spektakularno aretirali na trgu v Solkanu pri Novi Gorici, odtlej je bil v priporu. Okrožno sodišče v Kopru ga je konec septembra zaradi izsiljevanja, samovolje in posesti orožja obsodilo na 5 let in dva meseca zapora. Zdaj pa je senat koprskega višjega sodišča, ki mu je predsedovala Mara Turk, delno ugodil pritožbi in kazen znižal za 14 mesecev. Po neuradnih informacijah naj bi višji sodniki kazen ublažili zato, ker so ocenili, da izsiljevanja ni zagrešil na surov in poniževalen način.

Sodba proti poslancu Srečku Prijatelju je postala pravnomočna. Seveda ima njegova obramba še možnost izrednih pravnih sredstev oziroma lahko zahteva varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču,kar se bo zgodilo v 30 dneh od vročitve sodbe. Hkrati je višje sodišče oprostilo Aleksandro Prijatelj, ki je bila na prvi stopnji obsojena na pol leta pogojne zaporne kazni za preizkusno dobo dveh let.

Pritožbena seja je bila na višjem sodišču že 17. februarja, vendar jo je sodišče najavilo le dan prej, zato javnosti na njej ni bilo, strank v postopku pa tudi ne. Aleksandra Prijatelj je pojasnila: »Sodišče smo prosili za prisotnost na seji, a so nas zavrnili, češ, da nismo pravočasno prosili za to prisotnost.« V blogu, ki ga na spletu objavlja Srečko Prijatelj, pa so v zvezi z zavrnitvijo prisotnosti Prijatelja na seji višjega sodišča citirali odgovor Jože Velkaverh, predsednice koprskega višjega sodišča: »Pritožbene seje so načeloma javne in tudi v tej zadevi je bila seja javna. Naše sodišče ni zavrnilo prisotnosti obeh obtožencev, temveč ju o seji ni obvestilo, ker tega nista zahtevala pravočasno.«

V sodbi, ki jo bo obsojeni prejel šele naslednje dni, je pojasnjeno, da so Prijatelju znižali kazen zaradi izsiljevanja za štiri mesece, zaradi orožja pa za deset mesecev. Srečko Prijatelj ves čas vztrajno zanika vse očitke in trdi, da je žrtev konstrukta, saj naj bi od Marjana Mikuža terjal samo tisto, kar mu je bil slednji dolžan (323.000 evrov).

Na Prijateljevem blogu  je poslančeva soproga Aleksandra ponovno izjavila, da njenemu možu tudi v zaporu še naprej grozijo, saj naj bi nekateri njegovi sojetniki povedali, da so jim ponujali po 10.000 evrov, če ga onesposobijo do invalidnosti ali dokončno. Prav zaradi takšnih groženj so koprsko sodišče že prosili, da bi v primeru pravnomočne sodbe kazen prestajal še naprej v Kopru, ker naj bi mu na Dobu »že nekaj pripravljali.« Aleksandra Prijatelj pa nam je potrdila, da je na nacionalni preiskovalni urad prijavila nekoga, ki je obljubljal, da lahko spravi Srečka iz zapora, če za to plača 30.000 evrov. Obvestila je prejemala po telefonu, a z omenjenim moškim se je tudi srečala v Postojni. Ocenila je, da policija v zvezi s to prijavo ni sprejela ustreznih ukrepov. Aleksandra je napovedala tudi, da bo tožila policiste, ki so streljali v njihovi domači hiši med hišno preiskavo.

Srečko Prijatelj je prejšnji mesec vložil tožbo na delovno in socialno sodišče zaradi odločitve mandatno-volilne komisije državnega zbora o zamrznitvi vseh pravic, ker meni, da to ni v skladu z zakonom o poslancih. Poslanska funkcija bi Prijatelju po zakonu o poslancih lahko prenehala, razen v primeru, če njegovi poslanski kolegi sklenejo, da tak poslanec še naprej lahko opravlja poslansko funkcijo.

Koprski preiskovalni sodnik je pred kratkim zaslišal Aleksandro in Srečka Prijatelja v zvezi z obtožbo zoper Marjana Mikuža, Roberta Časarja in Loredano Bratož glede domnevnih dogovorov o delitvi provizij pri prodaji zemljišč Luki Koper. V času postopka proti Srečku Prijatelju so poslanca iz tega primera izločili, zdaj, po sodbi višjega sodišča, pa so ga ponovno povezali med osumljene kaznivega dejanja prejemanja ali dajanja podkupnin, gospodarskega kriminala in oškodovanja premoženja še v primeru preprodaje zemljišč.