Prijeli Italijana, ki je vlamljal v cerkvene objekte

Novogoriški kriminalisti so v soboto po večmesečni preiskavi k preiskovalnemu sodniku privedli 41-letnega Italijana iz okolice Gorice, osumljenega, da je vlomil v 14 cerkvenih objektov na območju Policijske uprave Nova Gorica.

Objavljeno
03. september 2009 15.45
Ba. P./STA
Ba. P./STA
Nova Gorica -  Novogoriški kriminalisti so v soboto po večmesečni preiskavi k preiskovalnemu sodniku privedli 41-letnega Italijana iz okolice Gorice, osumljenega, da je med 15. majem in 28. avgustom vlomil v 14 cerkvenih objektov na območju Policijske uprave (PU) Nova Gorica. Po zaslišanju je bil osumljenec izpuščen na prostost, so sporočili policisti. Kriminalisti PU Nova Gorica so po večmesečni preiskavi, pri kateri so sodelovali z italijanski varnostni organi, župniki in občani, k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici privedli 41-letnega državljana Italije zaradi suma storitve več kaznivih dejanj velike tatvine in zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, so sporočili s PU Nova Gorica.

Novogoriški policisti so 28. avgusta v zgodnjih jutranjih urah, po predhodnem obvestilu občana, da je pri cerkvi Marije Snežne v Avčah opazil sumljivo vozilo, v Solkanu zaustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil 41-letni Italijan. Policisti so pri kontroli ugotovili, da ima voznik v vozilu več pripomočkov za vlamljanje in nekaj sakralnih predmetov, ki bi lahko izvirali iz kaznivih dejanj, zaradi česar so osumljencu odvzeli prostost. Pri kasnejši preiskavi osebnega avtomobila so kriminalisti zasegli tudi Atlas Slovenije z označenimi mesti cerkvenih objektov na samotnih krajih na območju Slovenije.

Pri nadaljnjem zbiranju obvestil so kriminalisti ugotovili, da se je osumljeni moški v času od petka do sobote pripeljal do cerkve Marije Celje na Ligu, kjer je razbil steklo v zakristiji in tako vstopil v cerkev. Iz cerkve je odnesel mašni plašč in tako oškodoval župnijo za približno 1000 evrov. Plašč je naložil v svoj osebni avtomobil ter se nato odpeljal do cerkve Marije Snežne v Avčah, kjer je pustil nekaj kipov, ki so bili odvzeti iz te cerkve 18. junija letos. V nadaljevanju so policisti ugotovili, da je osumljenec pred prijetjem pri cerkvi Marije na Jezeru v Golem Brdu prav tako pustil kipe, ki so bili tam odvzeti 16. maja letos.

Kriminalisti so med preiskavo in zbiranjem obvestil ugotovili, da je 41-letni italijanski državljan utemeljeno osumljen storitve več kaznivih dejanj. Osumljenec je po navedbah policije vlomil predvsem v manjše cerkve, ki so oddaljene od naselij oziroma stojijo na osamljenih mestih, varovane pa so bile le z zaprtimi in zaklenjenimi vrati ter okni.

Kriminalisti so o ugotovitvah obvestili tudi italijanske varnostne organe, ki so na podlagi obvestila pridobili odredbo za preiskavo stanovanjske hiše osumljenega. Pri preiskavi so italijanski varnostni organi našli in zasegli več sakralnih predmetov, ki jih je osumljeni hranil doma in obstaja utemeljen sum, da predmeti izvirajo iz kaznivih dejanj, ki jih je osumljeni storil tako na območju PU Nova Gorica, kakor tudi na širšem območju v Sloveniji, zaradi česar se bo kriminalistična preiskava vlomov še nadaljevala.