Prijeli izsiljevalca gorenjskega podjetnika

Kranjski kriminalisti so razkrili skupino izsiljevalcev, ki so gorenjskemu podjetniku in njegovi družini grozili s smrtjo. Prijeli so dva osumljenca, ki ju že zaslišuje preiskovalni sodnik.

Objavljeno
16. marec 2007 14.09
Kranj - Kranjski kriminalisti so razkrili skupino izsiljevalcev, ki so gorenjskemu podjetniku in njegovi družini grozili z likvidacijo, če jim ne izroči 600.000 evrov. Kriminalisti, na katere se je podjetnik obrnil po pomoč, so v sredo preprečili izročitev denarja izsiljevalcem, pri čemer so prijeli domnevnega vodjo skupine, 41-letnega državljana Bosne in Hercegovine. V preiskavi, ki še vedno poteka, je policija danes zjutraj aretirala še enega domnevnega izsiljevalca, 29-letnega Ljubljančana.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Simon Velički, sta prijeta osumljenca med 5. in 14. marcem iz različnih mobilnih telefonov govorila z gorenjskim podjetnikom in od njega zahtevala 600.000 evrov. Ob tem sta mu grozila z likvidacijo njega in njegove družine, ki jo policija zaradi še nekončane preiskave še naprej varuje.

Oškodovanec, katerega identiteto policija zaradi njegove varnosti ne želi izdati, se je po pomoč obrnil na policijo, ki je pričela pod vodstvom kranjskega državnega tožilstva izvajati aktivnosti za preprečitev likvidacije oškodovanca in za ugotovitev identitete izsiljevalcev. Ti so od podjetnika zahtevali, da jim denar izroči na parkirnem prostoru pred kranjskim hotelom Creina, kamor je odškodovani v skladu z dogovorom v sredo ob 17.30 pripeljal zahtevani denar.

Osumljenca prijeli, ko je sprejemal zahtevani denar

Ko sta se 41-letni državljan BiH, ki v Sloveniji nima bivališča, ter oškodovanec sestala na dogovorjenem mestu, je podjetnik po krajšem pogovoru odprl pokrov prtljažnika in osumljenec je segel v notranjost ter poskušal odpreti kovček. Takrat so pripadniki specialne enote policije in kriminalisti, ki so z uporabo prikritih sredstev ves ta čas zbirali obvestila in dokaze, osumljenca prijeli. Danes zgodaj zjutraj pa so prostost odvzeli še drugemu pomembnemu članu izsiljevalske skupine. Oba osumljenca, ki jima za kaznivo dejanje izsiljevanja grozi od enega do osem let zapora, bodo policisti danes ob 13. uri pripeljali pred kranjskega preiskovalnega sodnika.

Policisti sicer s preiskavo še vedno niso zaključili. Ugotavljajo namreč, da gre za skupino večih izsiljevalcev, pri čemer se je vodja skupine predstavljal kot komandir specialne čete, je pojasnil Velički.
Več podrobnosti o kaznivem dejanju in storilcih pa Velički danes zaradi interesa preiskave in varnosti oškodovanca ter njegove družine ni želel izdati.