Prijeli moška, ki sta napadla Izolčanko

Koprski kriminalisti so prijeli moška, ki sta osumljena, da sta 11. decembra lani oropala stanovanje v Izoli, lastnico stanovanja pa hudo pretepla.

Objavljeno
21. februar 2007 14.00
Izola – Koprski kriminalisti so v ponedeljek odvzeli prostost 40-letnemu moškemu iz okolice Radelj ob Dravi ter 21-letnemu moškemu z območja Pohorja - oba imata začasno prebivališče na Obali -, ki sta osumljena, da sta 11. decembra lani oropala stanovanje v Izoli, lastnico stanovanja pa hudo pretepla. Prostost so odvzeli tudi 32-letnemu Koprčanu, ki naj bi bil pobudnik in načrtovalec ropa, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Zoper vse tri osumljence so kriminalisti podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ropa in hudih telesnih poškodb. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena kazen najmanj pet let, za drugo pa od šestih mesecev do petih let zapora. Osumljence so v torek s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanju odredil pripor.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na koprski policijski upravi, sta zamaskirana moška 11. decembra lani vstopila v eno od stanovanj v starem mestnem jedru v Izoli z namenom, da poiščeta in ukradeta domnevno večjo vsoto denarja. Dejanje sta načrtovala v času, ko v stanovanju ni bilo nikogar, vendar ju je pri delu zasačila 49-letna lastnica, ki se je nepričakovano vrnila domov.

Zamaskirana neznanca sta začela žensko pretepati, eden od njiju jo je večkrat udaril po glavi z večjo leseno palico, ki jo je prinesel s seboj. Oškodovanka je klonila pod številnimi udarci in obležala na tleh. Moška sta nato iz njene torbice ukradla dve denarnici s 30.000 tolarji in 40 evri ter zapustila stanovanje brez pričakovanega plena.

Poškodovano lastnico so po tem, ko je po telefonu poklicala policijo, z reševalnim vozilom prepeljali v izolsko bolnišnico, kjer je zaradi hudih telesnih poškodb, in sicer krvavitve možganov, zloma očnice ter več podplutb, predvsem po glavi, ostala na zdravljenju.

Kot omenjeno, so kriminalisti PU Koper po dvomesečni preiskavi odvzeli prostost tudi 32-letnemu Koprčanu. V sporočilu za javnost navajajo, da gre za pobudnika in načrtovalca ropa, saj je poznal lastnico stanovanja, njeno premoženjsko stanje, družinske razmere in navade, tako da si je predhodno brez težav pridobil originalni ključ vhodnih vrat njenega stanovanja in izdelal kopijo, ki ga je dal enemu izmed storilcev. V času ropa si je priskrbel neizpodbiten alibi pri najbližjih sorodnikih žrtve, kmalu po izvršenem dejanju pa se je sestal s sostorilci.

Sicer pa je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja s področja premoženjskih deliktov in bil obsojen za tovrstno kaznivo dejanje oz. za izvršitev zelo podobnega kaznivega dejanja ropa in povzročitve hudih telesnih poškodb. Tudi oba moška, ki sta rop neposredno izvršila in pretepla žensko, sta znanca policije, so še sporočili s PU Koper.