Prijeli osumljenca za Jamnikov umor

Umora direktorja kemijskega inštituta po neuradnih informacijah osumljen nekdanji uslužbenec Milko Novič.

Objavljeno
22. december 2014 11.15
Posodobljeno
22. december 2014 11.15
Mi. K., U. D., kronika
Mi. K., U. D., kronika

Ljubljana − »V preiskavi umora so preiskovalci NPU pridržali enega osumljenca,« je sporočil tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija. Po neuradnih podatkih gre za nekdanjega uslužbenca kemijskega inštituta Milka Noviča.

Novič se je po študiju na ljubljanski fakulteti za kemijo zaposlil na Kemijskem inštitutu (KI), vendar mu je leta 2009 vodstvo dalo redno odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov. Že pod nekdanjim direktorjem Kemijskega inštituta dr. Petrom Venturinijem je bil proti njemu dvakrat uveden disciplinski postopek. Sodelavci so mu očitali samovoljo, pisne in ustne pritiske, zaničevanje dela drugih, on pa je ves čas vztrajal, da so ga hoteli namerno izgnati iz delovnega okolja. Tedaj je o dogajanju pisno obvestil tudi inšpektorat za delo, a ni pomagalo. Marca 2008 je vodstvo inštituta proti njemu začelo postopek izredne odpovedi zaposlitve. Očitali so mu hujšo kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja zaradi hude malomarnosti, vendar so postopek ustavili.

Potem je junija 2009 prejel redno odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov. Novič je vztrajal, da ni naredil nič narobe. V dveh delovnih sporih je vložil tožbi proti inštitutu, a ju izgubil, inštitut pa je proti njemu podal kazensko ovadbo. Janko Jamnik, pokojni direktor KI, je maja 2010 dejal, da ima v zvezi z dogajanjem okoli Noviča debele fascikle. »Zadevi smo posvečali veliko časa, energije in volje, vendar se je žal končala, kot se je.«

Po odhodu s KI se je Novič, čigar žena je prav tako zaposlena na KI, posvetil gojenju sivke v Brju pri Koprivi na Krasu. Poleti je požel 7000 grmov sivke, iz katere izdeluje mila in eterična olja. Bil je tudi županski kandidat SDS na volitvah v Sežani. V prvem krogu je med šestimi kandidati prejel 7,10 odstotka glasov in pristal na petem mestu.

Preiskava umora se nadaljuje

Policija ni sporočila, ali se je v pridržanju znašel dejanski osumljenec za napad ali morda naročnik oziroma celo sostorilec. Menegalija je namreč sporočil, da kriminalisti še vedno preverjajo različne motive in osumljence. Preiskovalci NPU v sodelovanju z ljubljanskimi kriminalisti in strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija tako nadaljujejo preiskavo umora. Hkrati so tudi prvič potrdili, da Jamnikovo smrt obravnavajo kot umor, za katerega je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let. Preiskovali so tudi Jamnikove odnose s sodelavci, nekdanjimi sodelavci, poslovnimi partnerji, znanci, prijatelji ter celo sorodniki, zato so se preiskovalci z večino od njih tudi pogovorili.

Izvajajo tudi preiskovalna dejanja, v okviru katerih iščejo sledove na še drugih krajih, ki so lahko povezani s kaznivim dejanjem.

Preiskavo vodi in usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka pa s ciljem utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja umora, za katero je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let.

Napad se je zgodil v torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča. Potem ko se je Jamnik pripeljal na parkirni prostor, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu, ga je ustrelil za zdaj še neznan storilec. Hudo poškodovanemu so dali nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v ljubljanski klinični center. Preiskavo dogodka je v sredo prevzel Nacionalni preiskovalni urad.

Preiskovali so tudi Jamnikove odnose s sodelavci, nekdanjimi sodelavci, poslovnimi partnerji, znanci, prijatelji ter celo sorodniki, zato so se preiskovalci z večino od njih tudi pogovorili. Opravili so že več kot sto razgovorov. Domnevno so preverjali oziroma pregledovali podrobnosti poslovanja inštituta, pri tem pa so se menda osredotočali predvsem na tiste projekte inštituta, pri katerih bi hoteli sodelovati številni zunanji partnerji, navsezadnje tudi iz tujine, a iz različnih razlogov nikoli niso bili izbrani oziroma niso bile njihove ponudbe za sodelovanje izbrane kot dovolj dobre, primerne. Policija namreč neuradno sumi, da bi se Jamniku s streljanjem lahko poskušal maščevati nekdo, ki ni bil izbran za poslovnega partnerja inštituta, oziroma da bi njegov uboj lahko naročil.