Prijeli Romuna, osumljenega napadov na informacijski sistem Nase

Romuna, osumljenega, da je med 2004 in 2006 vdrl v vsaj 155 računalnikov Nase, so prijeli murskosoboški policisti.

Objavljeno
03. oktober 2013 14.12
jer Zastarela, stara racunalniska oprema - Sobotna/mn
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Murska Sobota - Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota so v sredo popoldne prijeli državljana Romunije Victorja Faura, za katerim so ZDA razpisale mednarodno tiralico.

Murskosoboški policisti so Romuna ustavili v sredo popoldne na avtocesti Lendava-Murska Sobota. V vozilu romunskih registrskih številk sta bila še dva državljana Romunije.

Pri preverjanju dokumentov, vozila in potnikov so policisti ugotovili, da je za 29-letnim sopotnikom v vozilu razpisana mednarodna tiralica »prijetje s privedbo« zaradi kaznivega dejanja napada na informacijski sistem in pridobitve varovanih podatkov. Ukrep je razpisal Interpol Washington, in sicer na podlagi naloga za aretacijo sodišča v Los Angelesu.

Faur je osumljen, da je med oktobrom 2004 in oktobrom 2006 vdrl v vsaj 155 računalnikov agencije Nasa in s tem povzročil približno za 1,3 milijona dolarjev škode. V ZDA mu grozi od enega do 10 let zaporne kazni.

Aretacija Faurja nelegalna?

Kot je za STA povedala Faurova zagovornica Andreja Tratnjek, je njen varovanec na zaslišanju pri preiskovalni sodnici povedal, da je aretacija nelegalna, ker je bil za isto kaznivo dejanje, za katero ga iščejo z mednarodno tiralico, že pravnomočno obsojen v Romuniji. »Ker mu je bila kazen že izrečena, meni, da ni razloga za njegovo izročitev ZDA, saj za isto kaznivo dejanje ne more biti obtožen dvakrat, in tudi mi menimo, da ti pogoji niso izpolnjeni pogoji in bi ga morali izpustiti,« je dodala.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti pa so pojasnili, da je preiskovalna sodnica za Faura iz razloga begosumnosti odredila pripor do 30 dni, v tem času pa morajo organi ZDA zahtevati njegovo izročitev oziroma bo sodišče preverilo navedbe v njegovem ugovoru.

Po prejeti zahtevi za izročitev bo sodišče odločalo o upravičenosti izročitve v skladu z določbami zakona o kazenskem postopku ter mednarodno pogodbo.