Nova cenitev »Janševe« parcele gre na roko tožilstvu

Nova komisija izvedencev je vrednost nekdanjega Janševega zemljišča v Trenti ocenila na 15 tisočakov.

Objavljeno
27. februar 2018 16.11
Trenta, Zemljišča Janeza Janša
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana - Nekdanje zemljišče Janeza Janše v Trenti je po mnenju komisije izvedencev, ki je po izločitvi prejšnjih izvedencev izdelala novo mnenje za potrebe sodne preiskave, vredno precej manj, kot so zanj iztržili na dražbi januarja 2016. Po naših neuradnih podatkih so izvedenci vrednost ocenili na okrog 15.000 evrov.

Vrednost parcel v Trenti so ocenjevali večkrat, pravzaprav obstaja kar sedem različnih ocen, v sodnem spisu pa so zdaj tri izvedenska mnenja (dva je naročilo sodišče, enega obramba, eno mnenje pa je bilo iz spisa izločeno). Po Gursovi oceni vrednost parcel v skupni velikosti 15.613 kvadratnih metrov v središču Triglavskega narodnega parka znaša malo več kot 21.000 evrov. Zemljišče je poraščeno z gozdom, z ruševino kmetije iz 19. stoletja, ki leži na težko dostopnem območju, do katerega je mogoče priti le po leseni brvi čez Sočo, po sedanjem prostorskem načrtu občine Bovec pa tam ni dovoljena gradnja apartmajskih ali drugih objektov.

Od sodišča določen izvedenec Franc Nahtigal je ocenil, da so bile pred dobrim desetletjem te parcele vredne približno 100.000 evrov, medtem ko je ocenjevalka vrednosti nepremičnin Breda Zorko, ki je izdelala cenitev za stečajno upraviteljico Imosa, njihovo tržno vrednost ocenila na 17.655, likvidacijsko pa na 13.241 evrov. Cenilec nepremičnin Anton Kožar, ki ga je na svojo roko angažirala obramba, je nepremičnine ocenil na dobrih 130 tisočakov in pritrdil obrambi. Združenje sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, ki mu je sodišče na predlog specializiranega tožilstva konec 2015. odredilo izdelavo novega mnenja, pa je vrednost zemljišč ocenilo na 22.000 evrov, s čimer je komisija štirih izvedencev pritrdila tožilstvu, vrednost parcel pa postavila v meje Gursove cenitve.

A je nato zunajrazpravni senat na pritožbo obrambe, ki s svojo zahtevo za izločitev ni prepričala preiskovalne sodnice, iz sodnega spisa izločil tako mnenje kot komisijo (sestavljali so jo Andrej Kocuvan, Bojan Grum, Andrej Udovč in Andrej Avsenek), ker je bil eden od članov komisije (Kocuvan) v mandatu od 1998. do 2002. mariborski mestni svetnik kot član Socialnih demokratov. Senat se je strinjal z obrambo, da zaradi tega ni zagotovljen videz nepristranskosti in neodvisnosti cenitve. Preiskovalna sodnica je naročila izdelavo novega mnenja in tudi tokrat je nalogo dobilo Združenje sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, a je komisija v drugačni sestavi kot prvič. A bo obramba tudi na tokratno ugotovitev izvedencev najbrž imela vrsto pripomb, saj je komisija parcele ocenila na borih 15.000 evrov, kar je še nižje kot prej.

Parcela se še vedno prodaja

Zemljišče je januarja 2016 na dražbi kupila kranjska nepremičninska agencija Nepremičnina za 127.500 evrov (izklicna cena pri 17.000 evrih se je tako povečala za več kot sedemkrat), kar je blizu cene, ki jo je Janša iztržil 2005., ko ga je prodal Eurogradnjam. Lastnik agencije Damjan Podjed je pojasnil, da ni končni kupec in da bo zemljišče ponudil na trgu - res ga že skoraj dve leti na nepremičninskem spletnem portalu prodaja za 142.000 evrov. Kot je znano, zoper prvaka SDS poteka sodna preiskava zaradi suma zlorabe položaja in pravic pri nakupu trosobnega stanovanja v Ljubljani, pod drobnogledom pa sta poleg Janše nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar zaradi očitkov tožilstva, da je Imos preplačal nakup zemljišča in s tem omogočil Janši pridobitev premoženjske koristi dobrih sto tisoč evrov.

Kasteličevo podjetje Imos je marca 2005 za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, prodalo trisobno stanovanje, Janša pa naj bi do dela kupnine prišel tako, da je podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti (kupil jih je bil leta 1992). Po pogodbi iz julija 2005 so Eurogradnje kupile zemljišče za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov) in ga dva meseca kasneje prodale Imosu za 146.000 evrov, kar naj bi bil formalen prenos, češ da so Eurogradnje zemljišča plačale z denarjem, ki jim ga je v začetku maja 2005 nakazal Imos.