Pripor ga je spravil k pameti

Američan Steven Soto je obiskoval evropske koncerte in prodajal mamila.

Objavljeno
08. september 2014 10.57
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Nada Černič Cvetanovski, kronika
Krško – Ameriški mladenič, ki bi moral 1. septembra sesti v predavalnico in nadaljevati študij, je zaradi mamil pristal na krškem sodišču. Ko so mu po izreku pogojne sodbe sneli lisice in rekli, da lahko gre nazaj v Ameriko, so se mu orosile oči.

Eno leto zapora s preizkusno dobo treh let so izrekli ameriškemu mladeniču Stevenu Sotu, ki si je za počitniško delo izbral prodajo mamil na evropskih glasbenih festivalih. Plačati mora še slabih pet tisoč evrov stranske denarne kazni, stroške postopka in sodno takso. Mladenič, ki se mu je mudilo nazaj v Ameriko, saj se je njegov študij, za katerega plačuje visoko šolnino, že začel, je bil ob razglasitvi sodbe presrečen.

Od predobravnavnega naroka, na katerem krivde ni priznal, je potekalo pogajanje med obtoženim in tožilstvom, ki je zanj predlagalo dva tisoč evrov kazni več in zagotovilo, da denarno kazen pred odhodom v Ameriko tudi poravna. Mladenič se je na koncu z vsem strinjal, do tokratne obravnave pa so iz Amerike na odvetnikov račun že poslali želeni znesek, ki ga bo odvetnik prenakazal sodišču.

Soto, ki je v Slovenijo pripotoval iz Nizozemske, se je med študijskimi počitnicami odpravil v Evropo in obiskoval glasbene festivale, kjer je veliko povpraševanje po mamilih. S prodano drogo si je plačeval potovanje in bivanje v Evropi pa še zaslužil je zraven.

Ni prišel do Splita

Enajstega julija letos, ko je z vlakom prispel na železniški prehod Dobova, so pri njem našli nekaj deset tablet ekstazija, deset tablet diazepama in še več kapsul ekstazija, iz katerih bi lahko naredil več odmerkov. Iz načina in količine pakiranja je bilo razvidno, da je droga namenjena za prodajo, saj so bila ponekod zraven napisana celo imena prejemnikov.

Mladenič je bil namenjen v Split, kjer se je naslednjega dne začel tridnevni festival Ultra Europe. V času festivala so tam zasegli veliko mamil. Samo pri enem posamezniku so našli petsto tablet ekstazija in kilogram speeda.

Američan Soto je povedal, da je priden in zgleden državljan in da se mu mudi na fakulteto, sedemtedenski pripor pa ga je streznil in prevzgojil, da mu kaj takšnega ne bo več prišlo na misel.

Ker je za tovrstna kazniva dejanja zagrožena kazen do desetih let zapora, je bil Američan vesel, da jo je odnesel s pogojno kaznijo. Pri odmeri kazni so upoštevali njegovo nekaznovanost, priznanje krivde, s čimer je skrajšal postopek, ter zdravstvene težave, saj ima mladenič napade panike. Na razsodbo se ne bo pritožil, saj bi rad čim prej pozabil slovensko izkušnjo. Sodba je pravnomočna.