»Prleški avatar« se je »zaljubil« v 13-letno učenko

Dekletovi starši so s sorazmerno hitrim odzivom organov zadovoljni, prav tako z odzivom šolske svetovalne uslužbenke in razredničarke - dekle je na začetku šolskega leta namreč prav šolski pedagoginji prvič priznalo, da učitelj A. S. na njo izvaja prevelike pritiske, da bi še naprej obiskovalo to šolo.

Objavljeno
02. februar 2011 21.15
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana - Murskosoboški kriminalisti so proti osumljenemu A. S. zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, na okrožno tožilstvo v Murski Soboti podali kazensko ovadbo. S tem je kriminalistični del zgodbe o »prleškem avatarju« - v Delovi prilogi Ona smo o prepovedani ljubezni med učiteljem in 13-letno osnovnošolko pisali pred dobrim mesecem - končan.

Osnovno šolo Janka Ribiča v Cezanjevcih, kjer se je zgodil omenjeni dogodek, bodo v kratkem obiskali tudi z inšpektorata za šolstvo resornega ministrstva, ki je zaradi našega poročanja primer že začelo obravnavati. Za omenjeno kaznivo dejanje 33-letnemu učitelju grozi od tri do deset let zapora, murskosoboško okrožno tožilstvo pa bo zadevo obravnavalo prednostno. Vse skupaj se je začelo lani poleti, ko sta učitelj A. S. in njegova 13-letna učenka začela korespondenco na medmrežju.

»Romantično« dopisovanje, med katerim, denimo, učitelj učenki prizna, da jo ljubi, je eskaliralo v skupno obiskovanje bližnjih Term Banovci, dekle pa so na zmenke vozili kar njeni starši, saj jim je natvezilo, da se tam dobiva s sošolkami. »Hči se nam je doma res zlagala, vendar učitelj ja mora vedeti, do katere meje bo šel. In naj nikar ne razlaga, da je ostalo le pri besedah, saj sta bila enkrat kar šest ur v avtu. V gozdu. Kaj sta tam delala? Tudi razredničarka je, ko smo bili na šoli na sestanku, dejala, da nikakor ni mogoče, da bi se tam v tistem avtomobilu šest ur le besedno ..., da ni bilo stika,« se spominja dekletov oče. A. S. namreč zatrjuje: »Vse skupaj je bila le neslana šala, za katero mi je zelo žal. Dekle se je res zaljubilo vame, to smo vsi vedeli že prej, a jaz se na to nikdar nisem odzval iz očitnih razlogov. Pomembno je vedeti, da se jaz vanjo nisem zaljubil, to je absurd.«

Učitelj: Zgolj pogovor 
v namišljenem svetu

Že bežen pogled dopisovanja po messengerju človeka hitro prepriča v nasprotno, a A. S., ki je poučevanje angleškega in nemškega jezika v Cezanjevcih kmalu za tem samoiniciativno opustil, ima odgovor tudi na to: »Vse je bil le namišljeni, avatarski svet, v katerem sva se pogovarjala, in dekle ga je odčaralo v resničnega samo zato, da bi lahko svoj namen uresničilo, kar ji je tudi uspelo. Ko je videla, da vanjo v resnici nisem zaljubljen in nikoli ničesar nisem hotel od nje, se je odločila, da se mi bo maščevala. Ko sem vse to ugotovil, sem žalostno in razočarano odstopil, saj mi je pogodba za določen čas tako in tako potekla. To bi lahko vsak obrnil proti njej, a jaz nisem, ker nisem maščevalen človek.«

Kot že rečeno, učitelj je po sestanku (lansko jesen), na katerem so bili poleg njega navzoči tudi dekletovi starši, razredničarka, šolska svetovalna delavka in ravnatelj, šolo zapustil, prav tako pa tudi prosvetno dejavnost. Trenutno se s poučevanjem jezikov ukvarja v samostojnem podjetju, krivdo pa absolutno zanika. Kljub temu, da ga je policija seznanila z dokazi in kaznivim dejanjem, ki mu ga očitajo, vztraja pri svojem.

Dekletovi starši so s sorazmerno hitrim odzivom organov zadovoljni, prav tako z odzivom šolske svetovalne uslužbenke in razredničarke - dekle je na začetku šolskega leta namreč prav šolski pedagoginji prvič priznalo, da učitelj A. S. na njo izvaja prevelike pritiske, da bi še naprej obiskovalo to šolo. Niso pa zadovoljni z ravnateljevim ravnanjem. »Veste, na tistem sestanku si ravnatelj ni upal reči popolnoma nič. Ves čas je bil le tiho in videla sem, da je prepričan, da najina hči laže. Samo to je imel v glavi,« pravi dekletova mama, medtem ko oče dodaja: »Ko so na sestanku kaj vprašali mojo hči, ji je učitelj vedno skakal v besedo. Ni ji pustil, da bi kaj povedala, res.« Ter še, da je ravnatelju šlo le za to, da bi reč ostala tam, » med štirimi stenami, namesto da bi mu šlo za otroke«.

Ravnatelj: 
Ravnal sem pravilno

Da je ravnatelj s tem, ko ni takoj po tem, ko je izvedel, kaj se je zgodilo, poklical policije, ravnal mimo zakona, opozarja tudi namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič, ki je sicer v ravnanju šole pri omenjenem primeru ugotovil kar nekaj napak. A ravnatelj šole v Cezanjevcih Marjan Kosi trdi nasprotno (ravnatelj bo v postopku na murskosoboškem okrožnem sodišču zaslišan kot priča). V pisnem odgovoru na naš zapis v Oni je zapisal: »Še vedno menim, da sem ravnal pravilno. Menim, da ne morem brez dokazov nekoga prijaviti, saj ga s tem avtomatsko stigmatiziram. Problem je namreč, da mediji velikokrat obtožite nekoga že na podlagi suma.«