Proces Patria: Dan D za Janšo in soobdolžene

Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek bo ob 11. uri razglasila že težko pričakovano sodbo v zadevi Patria.

Objavljeno
05. junij 2013 09.58
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič trdijo, da so nedolžni in zahtevajo oprostilno sodbo. Nasprotno pa tožilstvo za trojico predlagalo zaporne kazni - za Janšo 24 mesecev, za Krkoviča in Črnkoviča pa po 22 mesecev. Vsi bi po mnenju tožilstva morali plačati še 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Nekdanji predsednik vlade Janša je obdolžen, da je v poslu nabave osemkolesnih oklepnikov sprejel obljubo nagrade, Črnkovič pa naj bi Jožetu Zagožnu, ki je sicer izločen iz postopka, in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril, če bi postal lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie.

Zgodbe pa danes še zdaleč ne bo konec, saj je ne glede na sodbo pričakovati pritožbe ene ali druge strani. Sojenje se mora zaključiti še za nekdanjega prvega moža HSE Jožeta Zagožna in poslovneža Walterja Wolfa, ki sta izločena iz postopka. Prvi je zbolel, Wolf pa je odšel v Kanado. Zoper njega je razpisana mednarodna tiralica, odrejen je tudi pripor.

Ob robu razglasitve sodbe je tudi za danes ob 11. uri napovedan shod v podporo Janši, najavljen pa je tudi protest njegovih nasprotnikov. Udeležbo je na socialnem omrežju facebook za zdaj napovedalo skupno okrog 690 ljudi - 370 na eni in 320 na drugi strani.