Proces Patria: Janši dve leti zapora, sodnici grozijo

Črnkovič in Krkovič sta bila obsojena na 22 mesecev zapora. Menita, da je obsodba »krivica in sramota«.

Objavljeno
04. junij 2013 11.25
Janša - sojenje
Ba. P., Delo.si; I. R., kronika
Ba. P., Delo.si; I. R., kronika

Ljubljana - Po naših neuradnih podatkih je sodnica Barbara Klajnšek po razglasitvi sodbe že prejela nekaj groženj, zato ji je bilo za nekaj časa dodeljeno posebno policijsko varovanje. Prav tako naj bi posebno varovanje dobila tožilca. Kot so za Delo pojasnili na policiji, gre v omenjenih primerih zgolj za operativno varovanje, ne pa za osebno spremljanje.

Ljubljansko okrajno sodišče je danes ob 11. uri vse tri obtožene v zadevi Patria, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Tožilec je pred tednom dni za trojico predlagal zaporne kazni - za Janšo 24 mesecev, za Krkoviča in Črnkoviča pa po 22 mesecev. Plačali naj bi tudi vsak po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Ljubljansko okrajno sodišče je danes predlogu tožilstva v celoti sledilo. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Nasprotno je obramba v ponedeljek za obdolžene predlagala oprostilno sodbo. Na odločitev sodišča se bodo zagovorniki vseh treh, kot so napovedali še pred izrekom sodbe, pritožili.

Janša je sicer prejšnji teden poudaril, da obsodilna sodba proti njemu ne bi nikoli zdržala in predlog vrhovnega državnega tožilca označil za absurd.

Vsi trije že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjujejo, da so nedolžni ter da je proces politično motiviran. Po oceni obrambe obtožni predlog ni bil popoln oziroma očitki niso bili konkretizirani, kar onemogoča učinkovito obrambo. Večina dokazov pa je bila po trditvah obrambe nezakonita.

Novica o današnji obsodbi Janše že odmeva tudi v tujih medijih.

Po mnenju Črnkoviča in Krkoviča je obsodba »krivica in sramota«

Tako Črnkovič kot Krkovič, ki sta bila spoznana za kriva dajanja oziroma sprejemanja daril za nezakonito posredovanje v postopku nakupa osemkolesnih oklepnikov, sta napovedala, da se bosta na sodbo pritožila.

Črnkovič je poudaril, da sodnica ni upoštevala niti ene besede njihovega zagovora. »Tisto, kar je nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar v obtožnici napisala, je sodnica Barbara Klanjšek danes ponovila,« je dejal.

Zato se sprašuje, čemu so se dve leti zagovarjali na sodišču. »To je farsa in sramota Slovenije,« je poudaril Črnkovič. »To ni le moj problem, ampak problem vseh nas,« je dodal.

Odvetniki so med zagovorom navajali številne dokaze, a sodnica po njegovem prepričanju ni upoštevala niti enega argumenta, ki so ga predstavili v teh dveh letih sojenja. Poleg tega je sledila le predlogu tožilstva in vsem prisodila take zaporne kazni, kot jih je zahtevalo tožilstvo.

»Vse, kar sem imel s Patrio, je bilo pošteno. Dali smo jim ponudbo, ki je bila za 18 odstotkov cenejša od Sistemske tehnike,« je pojasnil lastnik Rotisa Črnkovič. Zato ne drži, da je Rotis imel podporo takratnega predsednika vlade Janeza Janše in ministrstva za obrambo, saj so imeli prednost le zaradi boljše ponudbe. Ob tem je Črnkovič še dodatno poudaril, da ni nikoli obljubljal nikomur nobenih nagrad.

Glede podpornikov pred sodiščem pa je Črnkovič dejal, da je podpora premajhna, saj bi se vsi Slovenci morali zavedati, da so »največji lopovi v tej državi na prostosti«. Kot pravi, so bili obsojeni zaradi domnevne obljube, medtem ko naj bi drugi iz države pokradli na stotine milijonov. Dodal je, da v kolikor bi res obljubil nagrado, bi ta šla iz njegovega zaslužka, medtem ko so »drugi pokradli banke in davkoplačevalski denar«.

Na poznejši novinarski konferenci je še dodal, da je tožilstvo »popolnoma nesposobno«, saj ni napisalo ene obtožnice, na podlagi katere bi sodišče zaprlo tiste kriminalce, »ki so nas okradli«. In ljudje, ki predstavljajo slovensko tožilstvo in sodstvo, po prepričanju Črnkoviča ne morejo zastopati pravne države.

»Sem samo neskončno užaljen in prizadet,« je še poudaril Črnkovič in dodal, da skupaj z njimi tudi slovenski narod prenaša veliko krivico. Napoveduje sicer, da se bodo pritožili, vendar s tem po njegovem mnenju ni narejeno še nič, saj da v Sloveniji ni poštenosti, kar se je s sodbo tudi dokazalo.

Krkovič pa je ponovil, da s Patrio nima nič in da lahko v Sloveniji, po svetu in po Finskem hodi s pokončno glavo. Obsodbo pa doživlja kot popolno krivico in absurd. Sam ni verjel, da bo sodnica tvegala in naredila ta korak ter jih obsodila. Po mnenju Krkoviča gre za mlado sodnico, ki bi morala upoštevati norme za obsodbo.

Tu pa gre po njegovih besedah le za konstrukt, ki ga ponavlja za tožilcem. Zato se bo Krkovič pritožil in uporabil vsa pravna sredstva, ki so mu na voljo. Mora pa se še posvetovati z odvetnikom, saj niso pričakovali takega razpleta sojenja, je dejal.

Na novinarski konferenci je Krkovič še dodal, da ga tožilec še niti ni toliko presenetil, medtem ko ga je sodnica šokirala s svojo metodo »sive propagande«. Tako je potrdil, da se je 1. septembra 2005 znašel na srečanju v prostorih HSE, vendar pa je na njem zgolj v civilnih oblačili spremljal Črnkoviča in na njem ni nikomur dajal svojih vizitk ali celo zastopal Janše, kot so mu očitali.

Opozoril je še, da mu je tožilec dal vedeti, da ne gre le za obtožbo oz. obsodbo za grehe s Patrio, pač pa tudi za obsodbo za domnevno trgovino z orožjem. Sam pa je poudaril, da tožilstvo v vseh letih ni uspelo raziskati te trgovine. Krkoviča je sicer tudi zmotilo, da je tožilec že v zaključni besedi nanj gledal kot na obsojenega.

Hribernik: Iz vseh nas so se delali norca

Krkovičev odvetnik Jože Hribernik pa je med drugim spomnil, da so še v ponedeljek potekale zaključne besede odvetnikov in obtoženih. Danes pa je sodnica obdolžene obsodila, nato pa dve uri in pol z monitorja brala sodbo in obrazložitev.

Kot je opozoril Hribernik, je sodnica imela za razsodbo na voljo en dan, torej torek. »Trideset sodnikov v enem dnevu take sodbe ne napiše,« je poudaril Hribernik. To po njegovih besedah pomeni, da je sodnica brala sodbo, ki je bila že zdavnaj napisana. »Iz vseh nas so se delali norca,« je še dejal.

Proces je danes komentiral tudi Boris Marčič, sicer odvetnik Jožeta Zagožna, ki je zaradi bolezni izločen iz postopka. Odvetnik je povedal, da se bo postopek zoper Zagožna »glede na njegovo stanje en dan nadaljeval ali pa se ne bo nadaljeval«.

Marčič je še poudaril, da je Zagožen vse očitke tožilstva že zanikal. Kljub temu se je odločil, da bo dopolnilni zagovor podal še na koncu postopka, vendar ga zaradi izločitve iz postopka ni mogel.

Zagožen: Za obsodilno sodbo Janše »ni osnove«

Nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen, ki je bil iz postopka v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču izločen zaradi bolezni, današnjo obsodilno sodbo PA ocenjuje kot nerazumljivo. Kot pravi, »zanjo ni nobene osnove«.

»Z Janezom Janšo nisem o Patrii spregovoril niti besede, prav tako ne on z mano. To je neizpodbitno dejstvo,« je za STA v prvem odzivu dejal Zagožen.

Wolfov odvetnik nad obsodilno sodbo presenečen

Markus Singer je nad današnjo obsodilno sodbo v primeru Patria presenečen. Kot je dejal za STA v prvem odzivu, je pričakoval oprostilno sodbo.

»Zame je veliko presenečenje, da so obsojeni,« je dejal Singer. »Pričakoval sem, da bodo oproščeni,» je dodal.

V zvezi s pričakovanji o nadaljnjem postopku glede Wolfa pa je dejal, da mora najprej govoriti z Wolfom in njegovim odvetnikom v Sloveniji. Podrobnejši komentar pa bo lahko podal šele, ko bo s sodišča prejel sodbo in njen prevod.

»Ta trenutek ne vem ničesar o dokazih, na podlagi katerih je sodišče sprejelo danes izrečeno obsodbo,« je pojasnil.

Wolf pa je za Televizijo Slovenija na vprašanje, ali se bo vrnil v Slovenijo, odgovoril, da ne, saj ni neumen. Povedal je še, da ne more biti obsojen, če ni na sodišču.

Cekuta ne pričakuje, da bo današnja sodba vplivala na drugo sojenje v zvezi s Patrio

Slikar Jure Cekuta po današnji obsodilni sodbi v zadevi Patria ne pričakuje, da bo ta vplivala na procese, ki v zvezi s Patrio še potekajo, same sodbe pa danes ni želel komentirati.

»Korupcije v tem primeru ni bilo, vsaj jaz tako razumem,« je o aferi Patria dejal Cekuta. Ponovil je, da ne verjame, da bi bil v poslu s Patrio kdorkoli podkupljen, saj »v tem poslu ni bilo treba podkupovati«. Dodal je, da ima celotna zadeva najbrž »neke politične vzvode, ki se bodo v prihodnosti najverjetneje tudi pokazali«.

Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan sta namreč v t. i. procesu Patria II obtožena jemanja podkupnine pri poslu s Patrio ter nezakonitega posredovanja podatkov z ministrstva za obrambo.

Finski preiskovalec Björkvist: Rezultat je dva proti nič

Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist, ki je na Finskem vodil preiskavo v zadevi Patria, je danes za STA izrazil zadovoljstvo nad razsodbo slovenskega sodišča, ki je vse tri obtožene v zadevi spoznalo za krive. Zdaj je rezultat v boju proti korupciji »dva proti nič«, je ocenil.

»Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu z ugotovitvami, do katerih smo prišli v naši preiskavi pred sojenjem,« je povedal Björkvist.

Finski kriminalist pa ni želel ugibati, kako bo današnji izrek sodbe vplival proces proti Patrii na Finskem: »To težko komentiram, ker ni v moji pristojnosti. Čeprav, borimo se proti korupciji. Zdaj je rezultat dva proti nič. Dva za dobre fante, nič za korupcijo po odločitvi sodišč v Avstriji in Sloveniji. Ne morem sicer reči, da sem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo, sem pa zadovoljen, da je potrdilo naše ugotovitve iz preiskave.«

Hkrati je tudi pohvalil delo slovenskih preiskovalcev in tožilstva. »Zelo sem ponosen, da sem lahko sodeloval z vašimi preiskovalci in tožilci. So profesionalci in posel so opravili zelo dobro,« je dejal.