Proces Patria: na današnji obravnavi le Zagožen in Wolf

Črnkovič in Janša sta se opravičila zaradi službenih obveznosti. Krkovičeva odsotnost neupravičena.

Objavljeno
17. september 2012 14.39
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Sojenje v zadevi Patria se danes nadaljuje z branjem listin. Od obdolženih sta na obravnavo prišla le Walter Wolf in Jože Zagožen. Ivan Črnkovič in Janez Janša sta se opravičila zaradi službenih obveznosti, odsotnost Toneta Krkoviča pa je sodnica ocenila za neupravičeno. Prav tako se naroka tokrat ni udeležil Krkovičev zagovornik Jože Hribernik.

Sodnica Barbara Klajnšek je danes poslovnežu Walterju Wolfu, ki se več preteklih obravnav ni osebno udeležil, prebrala zapisnik zaslišanja predstavnika Patrie v Sloveniji Andreya Mladenova, ki je potekalo 4. julija. Mladenov je tedaj v deseturni obravnavi med drugim pojasnil, da Patria ni imela druge izbire, kot da za lokalnega partnerja v projektu izdelave osemkolesnih oklepnikov izbere podjetje Rotis.

Po besedah Mladenova so bile ostale družbe na nek način v konfliktu interesov. Patria se je odločila, da Rotis najame iz popolnoma pragmatičnih poslovnih razlogov, je dejal Mladenov in poudaril, da ni šlo za politično izbiro.

Prav tako je Mladenov menil, da Janez Janša ni imel nobene vloge v projektu nakupa oklepnikov, a bi jo po njegovi oceni moral imeti. »Če bi jo imel, ne bi prišlo do take zmede,« je dejala priča. Dodal je še, da dejansko ne ve, ali je katera od političnih strank dobila obljubo nagrade ob izvedbi posla, a je sam prepričan, da ni tako. V njegovi prisotnosti se tudi ni govorilo o podpori političnim strankam, je tedaj povedal Mladenov.

Tudi nadaljevanje današnje obravnave bo po napovedi sodnice v znamenju branja listin.