Proces Patria: tožilstvo za Wolfa predlagalo pripor

Wolfa za razliko od ostalih obdolženih nič ne veže na Slovenijo, številni izostanki pa da kažejo, da bi lahko pobegnil.

Objavljeno
08. oktober 2012 10.21
Posodobljeno
08. oktober 2012 10.21
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Ljubljana - Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je v začetku današnjega nadaljevanja sojenja v zadevi Patria predlagal, da sodišče obdolženemu Walterju Wolfu odredi pripor. Ferlinc meni, da bi Wolf lahko pobegnil. Obramba bo na predlog odgovorila v osmih dneh, nato bo sodišče o predlogu odločilo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Wolfa tudi danes ni bilo na sodišče, njegov zagovornik Andrej Kac pa je pojasnil, da je Wolf prejšnji četrtek odpotoval domov v Kanado in ne ve, kdaj se vrne. Ferlinc je zato opozoril, da se Wolf sodnega postopka ne udeležuje, hkrati pa svojih izostankov ne opravičuje.

Wolfa po Ferlinčevem mnenju za razliko od ostalih obdolženih nič ne veže na Slovenijo, saj ima več državljanstev, številni izostanki pa da kažejo, da bi lahko pobegnil.

Kac se s tožilčevimi navedbami ni strinjal in poudaril, da ni zakonskih pogojev za tak ukrep. Ker je tožilstvo vložilo pisni predlog, bo tudi obramba po pojasnilu odvetnika Kaca pisno odgovorila v roku osmih dni.

Od petih obdolženih se današnje obravnave udeležujeta le dva, nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen in lastnik Rotisa Ivan Črnkovič.

Predsednik vlade Janez Janša se je opravičil »zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s pripravo na sejo vlade in pomembnosti te seje«. Z istim opravičilom je napovedal tudi izostanek na torkovi obravnavi, ko je napovedano zaslišanje predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena. Obdolženi Anton Krkovič opravičila ni posredoval.

Današnja obravnava se sicer nadaljuje s pričanjem nekdanjega izvršnega podpredsednika Patrie Vehicles Heikkija Hulkkonena.