Prodano dekle na sodišču podoživlja kalvarijo

Domnevna žrtev trgovine z ljudmi na pravico čaka že več kot desetletje.

Objavljeno
28. september 2012 20.54
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Po dobrem letu in pol premora je na ponovljenem sojenju Nedeljko Žuna znova zanikal, da je leta 1999 partnerko odpeljal v Belgijo in jo prodal za takratnih 4000 nemških mark in osebni avto golf. Na zatožni klopi bi se mu moral pridružiti še njegov pomagač Fadil Ferhatović, a je za roko pravice nedosegljiv.

Zaman je pred letom dni oškodovanka prosila okrožno sodnico Polono Herman, naj se njena kalvarija, ki jo podoživlja na sodišču, vendarle konča.

Sodni proces je namreč skoraj leto dni stal na mrtvi točki, zato se je začel znova. Dekle, ki jo je po prepričanju tožilstva Nedeljko Žuna leta 1999 odpeljal v Belgijo pod pretvezo, da se bosta tam poročila, namesto tega pa jo je prodal, bo morala v hramu pravice znova podoživljati grenke izkušnje. Obramba je namreč zahtevala njeno ponovno zaslišanje, s tem pa se strinja tudi tožilstvo.

Tako zgodba o domnevni prodaji dekleta kot sodni proces imata dolgo brado. Obtoženi je bil pred preiskovalnim sodnikom zaslišan že leta 2002, potem pa je sledilo večletno zatišje. Pravosodno kolesje je primer sicer začelo mleti lani, vendar se je sojenje nato za leto dni znova prekinilo.

V obtožnici piše, da je Žuna leta 1999 dekle odpeljal v Belgijo pod pretvezo, da se bosta tam poročila. A večne zvestobe si nista obljubila.

Nastanila sta se v hotelu v Antwerpnu, od koder je obtoženi izginil, na vrata hotelske sobe pa sta potrkala neznanca. Življenje se ji je takrat obrnilo na glavo, saj je spoznala, da je postala žrtev krute trgovine z ljudmi.

Soobtoženega išče Interpol

Agonija v Belgiji je trajala, vse dokler mladenke ni prevzel Žunov znanec Fadil Ferhatović in jo prodal naprej v Španijo. Ferhatović (iščejo ga s pomočjo Interpolove tiralice, tudi zaradi drugih kaznivih dejanj) bi zato moral Žuni delati družbo na zatožni klopi, a je za varuhe pregona nedosegljiv. Po eni od različic je že mrtev, a uradne potrditve o tem ni.

Ker je sodišče ocenilo, da lahko postopek izpeljejo tudi brez Ferhatovića, so ga izločili in za zdaj Žuni sodijo posebej.

Obtoženi se očitkom oškodovanke čudi. Partnerske zveze z njo ne zanika, a trdi, da sta se razšla na miren način. Preiskovalnemu sodniku je leta 2002 povedal, da je dekle spoznal avgusta 1999 v Portorožu, zvezo pa da sta končala marca 2000.

Leto pozneje je zgodbo malo spremenil, in sicer, da se nista spoznala avgusta 1999, ampak nekoliko pozneje. Poleti 1999 so ga namreč izgnali iz Nemčije, kjer je prestal nekajmesečno zaporno kazen. Zaradi tihotapljenja prebežnikov čez državno mejo so ga leta 2001 obsodili tudi v Sloveniji.

Odločno zanika, da sta odšla v Antwerpen, da bi si tam izmenjala poročna prstana, saj, tako pravi, si je tam iskal službo varnostnika.

Dekle je moralo, tako trdi tožilstvo, vsak dan od 19. ure do jutra delati v tako imenovani »rdeči« vitrini. Zaslužek je šel v roke zvodniku, ki je nesrečnemu dekletu zaplenil potni list.

Žuna je na predobravnavnem naroku, kjer krivde ni priznal, pojasnil, da je nemogoče, da bi ji kdo zaplenil potni list, saj dekleta po njegovem vedenju v vitrini ne morejo delati brez dokumentov, kar stalno nadzira policija.

Predobravnavni narok se nadaljuje 5. oktobra.