Profesorju, ki je nadlegoval dijakinjo, pogojna kazen

Na geografskih vajah na Cresu je Branko Kandrič dijakinjo menda poljubljal in otipaval po intimnih delih telesa.

Objavljeno
07. november 2011 18.14
Posodobljeno
08. november 2011 05.00
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Nekdanjega profesorja geografije Branka Kandriča je sodišče tudi na ponovljenem sojenju spoznalo za krivega. Zaradi nadlegovanja mladoletne dijakinje mu je prisodilo poldrugo leto pogojne zaporne kazni.

Profesorju Kandriču je tožilstvo očitalo kaznivo dejanje spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, češ da je leta 1999, ko je na Cresu vodil vaje iz geografije, poljubljal in po intimnih delih telesa otipaval mladoletno dijakinjo.

Podrobnosti iz sodnega procesa niso znane. Kot je običajno v takšnih primerih, je sojenje potekalo za zaprtimi vrati.

Po neuradnih podatkih sta tožilstvo in pooblaščenec oškodovanke sodišču predlagala, naj Kandriča za leto in pol pošlje za rešetke, a se je senat odločil za pogojno obsodbo s preizkusno dobo treh let. Vzroka: časovna oddaljenost in obtoženčevo slabo zdravstveno stanje. Obramba je že napovedala pritožbo.

Prvič je bil Kandrič obsojen decembra 2008, in sicer na poldrugo leto zapora, sodišče mu je tako kot včeraj izreklo še varnostni ukrep prepovedi opravljanja učiteljskega poklica za dve leti. Višji sodniki so sodbo potrdili in postala je pravnomočna.

Bivanju za rešetkami se je poskušal izogniti z vložitvijo izrednega pravnega sredstva, zahtevo za varstvo zakonitosti, in uspelo mu je.

Vrhovno sodišče je zadevo vrnilo na začetek. Neuradno zato, ker je okrožno sodišče ugodilo prošnji obrambe za zaslišanje neke priče, ta se potem ni prikazala v sodni dvorani, okrožno sodišče pa je pozneje celo zavrnilo ta dokazni predlog.

A zapletov s tem še ni bilo konec. Proces se je zatem skoraj končal brez epiloga. Po neuradnih podatkih sta tožilstvo in pooblaščenec oškodovanke predlagala, naj sodišče obtoženega pošlje v pripor, češ da se izmika sojenju.

Vendar sodni senat o tem ni odločal, odločitev je prepustil zunajrazpravnemu senatu, ta pa je nepričakovano sklenil, da je zadeva zastarala. Po pritožbi tožilstva je višje sodišče to odločitev razveljavilo in postopek se nadaljuje.