Proizvodnja v prevaljskem Leku je še zaustavljena

V proizvodnem obratu Leka na Prevaljah je v noči na sredo eksplodiral kalijev karbonat v silosu za pripravo tablet.

Objavljeno
19. september 2013 12.12
Lek Prevalje
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA

Prevalje - Proizvodnja v obratu podjetja Lek na Prevaljah, kjer je v noči na sredo prišlo do eksplozije in požara, je ustavljena, kdaj bo stekla v Leku, kot so povedali za STA, še ne morejo napovedati. Ob tem ocenjujejo, da začasna zaustavitev ne bo bistveno vplivala na oskrbo trga s širokospektralnim antibiotikom.

V prevaljskem obratu podjetja Lek, ki spada v skupino Sandoz (generična divizija Novartisa), okoli 200 zaposlenih izdeluje izključno širokospektralni anitibiotik amoksiklav v obliki tablet in sirupa, ki ga izvažajo v več kot 60 držav in je eden najbolje prodajanih Sandozevih izdelkov.

Poleg proizvodnje na Prevaljah antibiotik izdelujejo na še eni lokaciji, so pojasnili v Leku, zato zaenkrat ocenjujejo, da začasna zaustavitev proizvodnje ne bo bistveno vplivala na oskrbo trga. Ocene o tem, kdaj bo stekla proizvodnja, v tem trenutku še ne morejo podati, saj je potrebno izvesti še nekaj korakov pred ponovnim zagonom proizvodnje, navajajo v Leku, kjer se trudijo, da bi se to zgodilo čim prej. Ocene škode v Leku še ne navajajo.

V obratu Leka na Prevaljah je v kotlu za mešanje prašnih sestavin zdravil eksplodiralo v torek nekaj pred 22.30, zatem pa je prišlo tudi do požara, ki so ga pogasili Lekovi gasilci ob pomoči prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Ogled kraja dogodka so v sredo opravile pristojne službe, s Policijske uprave Celje pa so po končanem ogledu kriminalistov sporočili, da natančen vzrok reakcije prašnih delcev v kotlu za mešanje zaenkrat še ni znan in da po prvih ugotovitvah prašni sestavini v kotlu nista bili nevarni za zdravje.

V eksploziji nihče ni bil poškodovan. Po dogodku so vse delavce nočne izmene napotili domov, so pa kasneje enega od sodelavcev zaradi slabega počutja odpeljali v zdravstveni dom in od tam na opazovanje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, od koder pa je bil že v sredo odpuščen domov.