Projekt Piramida: Tožilstvo odstopilo od pregona Jelinčiča

Poleg predsednika SNS je sodna preiskava potekala še zoper Srečka Prijatelja in Milana Pogačnika.

Objavljeno
14. oktober 2014 21.10
jsu/Predstavitev knjige Zmaga Jelinčiča
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Ker sodna preiskava očitno ni potrdila sumov o domnevni korupciji pri projektu Piramida, v katero naj bi bila poleg predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega vpletena še njegov nekdanji strankarski kolega Srečko Prijatelj in nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, je tožilstvo odstopilo od nadaljnjega pregona.

S tem se je kot očitno pravilna izkazala odločitev preiskovalne sodnice, ki pred dvema letoma ni ugodila tožilski zahtevi za uvedbo preiskave.

Znano je, da so kriminalisti med prisluškovanjem telefonskim pogovorom Prijatelja poleg slednjega v prisluhe »ujeli« tako predsednika Jelinčiča kakor Pogačnika. Kriminalisti so zastrigli z ušesi ob pogovorih o prenosu zemljišč v zvezi s projektom Piramida oziroma gradnjo letalskega muzeja, v dogovorih o spremembi namembnosti zemljišč v Pomurju, kjer naj bi zgradili letalski muzej, v zameno za glasove proti interpelaciji takratnega kmetijskega ministra in glasove za zakon o kmetijskih zemljiščih, pa so prepoznali znake korupcije.

Devetega marca 2010 so opravili več hišnih preiskav, tudi pri Jelinčiču doma, še posebej odmevna pa je bila tista v pisarnah v državnem zboru.
 Tožilstvo je zahtevo za preiskavo vložilo 30. januarja 2012, a se preiskovalna sodnica po zaslišanju osumljenih s tožilsko zahtevo ni strinjala, zato je v skladu z zakonom o kazenskem postopku zadevo predala v odločanje zunajrazpravnemu senatu.

Ta je sprejel drugačno stališče in 24. aprila lani uvedel preiskavo, takšni odločitvi pa je pritrdilo višje sodišče. 
Jelinčiča in Prijatelja (trenutno prestaja zaporno kazen v drugem postopku) so preiskovali zaradi domnevnega dajanja podkupnine, medtem ko so Pogačnika sumili jemanja podkupnine.

Sodna preiskava je bila končana 29. maja in spis je romal na tožilstvo, ki pa je 25. septembra sodišče obvestilo, da odstopa od pregona, ker preiskava očitno ni potrdila njihovih sumov oziroma ni dokazov, da bi šlo za očitano kaznivo dejanje. Okrožno sodišče je tako 29. septembra izdalo sklep, s katerim je preiskavo oziroma postopek ustavilo.