Prostitutkam so določili 46 pravil

V priporu 40-letna Slovenka in 28-letna Ukrajinka.

Objavljeno
22. december 2015 10.03
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana − Kriminalna združba je mlade ženske, ki so jih prisilili v prostitucijo, sankcionirala s kazenskimi točkami, če so kršile postavljena pravila. V klubih so strankam računali 150 evrov na uro, ženske pa so za enourno zamudo na delo »oglobili« s 60 evri.

»Kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 18 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi smo vložili proti 14 osumljencem, sedem je državljanov Slovenije, šest državljanov Ukrajine in en državljan Italije. Osumljeni, od katerih je polovica žensk, so stari med 20 in 58 let,« je na novinarski konferenci ob predstavitvi izsledkov preiskave in štiri dni po izvedenih hišnih preiskavah povedal vodja sektorja kriminalistične policije na novogoriški policijski upravi Marino Pangos.

Devetmesečna kriminalistična preiskava je pokazala, da so osumljenci predvsem zaradi težkih gospodarskih in družbenih razmer v Ukrajini novačili zlasti tamkajšnje mlade ženske, ki so jih zavajali z neresničnimi obljubami o dobrem zaslužku in službi plesalk – spremljevalk v nočnih klubih, za kar so bile po navedbah policije do določene mere tudi usposobljene. Združba je poskrbela za prevoz in jih pripeljala v Slovenijo, nato so jih najprej zaposlili v dveh nočnih klubih na območju Nove Gorice in Sežane, kjer so jih izkoriščali za prostitucijo. »Med dvanajstimi žrtvami prostitucije je bilo deset državljank Ukrajine ter državljanki Dominikanske republike in Italije,« je še povedal Pangos.

Združbo je vodila 40-letna Slovenka, ki se je po ugotovitvah policije povezala še z drugimi nočnimi klubi in glede na potrebe predajala in izmenjavala dekleta. Po navedbah policije je imela združba utečen sistem plačevanja spolnih storitev, in sicer je obiskovalec nočnega kluba z nakupom penine za 150 evrov plačal tudi uro intimnega druženja z dekletom. Strankam, ki so jih v klubu že poznali in so jim zaupali, je bila na voljo še ponudba žensk zunaj kluba, za kar je bilo treba običajno odšteti 500 evrov.

Združba je ženske nadzirala tako na delovnem mestu kot zunaj kluba, v nekaterih primerih celo z videonadzorom. »Dekletom so predpisali 46 pravil obnašanja. Vsaka posamezna, posebej opisana kršitev pravil obnašanja, podrejanja, gibanja ali zadrževanja je bila sankcionirana s kazenskimi točkami v razponu od dveh do 24 točk, ki so bile ovrednotene kot denarna kazen. Za enourno zamudo na delo, na primer, so jih denarno kaznovali v povprečju s 60 evri,« so še pojasnili na policiji.

Kriminalisti in policisti so sklepno akcijo v preiskavi izvedli minulo sredo zvečer, ko so na petnajstih lokacijah na območju novogoriške, koprske in kranjske policijske uprave opravili hišne preiskave pri enajstih fizičnih osebah ter v treh nočnih lokalih v Novi Gorici, njeni okolici in Sežani. Prav tako so potrkali na vrata dveh pravnih oseb ter preiskali sedem avtomobilov. Med preiskavami so zasegli dokumentacijo o poslovanju nočnih klubov, zaposlovanju in delu deklet ter nekaj manj kot 89.000 evrov, ki so bili pridobljeni z izvajanjem kaznivih dejanj. Preiskovalni sodnik je za vodjo združbe in njeno 28-letno namestnico, državljanko Ukrajine, odredil pripor.