Protesti v Mariboru: Sedem obtoženih vstajnikov oproščenih

Mariborsko višje sodišče je oprostilo sedmerico, ki je bila septembra lani obsojena na sedem mesecev zapora.

Objavljeno
01. oktober 2014 10.47
tre_obcinska stavba
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Maribor − Mariborsko višje sodišče je oprostilo sedmerico, ki je bila septembra lani obsojena na sedem mesecev zapora zaradi obtožb, da so na protestih v Mariboru 3. decembra 2012 policistom poskušali preprečiti uradno dejanje, piše današnji Večer. Po mnenju pritožbenega sodišča naj bi namreč v teh primerih šlo zgolj za prekrške, ne pa za kazniva dejanja.

Kot so za časnik pojasnili na mariborskem tožilstvu, je višje sodišče v svoji odločitvi poudarilo, da opis dejanja v izreku sodbe ustreza zakonskemu opisu prekrška, in ne zakonskemu znaku kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje.

Oprostilna sodba za omenjeno sedmerico je že pravnomočna. Tega ne more spremeniti niti, če bi vrhovno tožilstvo na vrhovno sodišče vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, kajti vrhovno sodišče odloča le v korist obdolžencev, in ne v njihovo škodo, še dodaja časnik.

Obtožnica je sicer skupino desetih fantov bremenila suma, da so na najbolj množični tako imenovani mariborski vstaji decembra 2012 okoli 22. ure na območju Glavnega trga ali Starega mostu v Mariboru s skupinskim delovanjem poskušali preprečiti uradnim osebam uradno dejanje. Bili naj bi del dveh skupin, ki naj bi na policiste metali granitne kocke in druge predmete ter se kljub policijskim ukazom niso hoteli raziti.

Proti enemu od obdolženih je tožilstvo pred izrekom sodbe umaknilo obtožbo, ker mu je uspelo dokazati, da v času domnevne aretacije ni bil na trgu, ampak v gostilni. Za dva je sodnica Simona Mernik obtožbo zavrnila, saj sta za enako dejanje že plačala denarno kazen, medtem ko so pri preostalih policisti ustavili prekrškovni postopek.

Pri Mitji Murku, Mateju Lorberju, Niku Štamparju, Jerneju Bohaku, Antoniu Merdausu, Juriju Škergetu in Ninu Krtanjeku je sodnica lani ocenila, da so storili očitana dejanja iz obtožnice, ter jim naložila sedem mesecev zapora in plačilo sodnih stroškov.

Sodnica je bila v obrazložitvi sodbe septembra lani prepričana, da dokazi kažejo krivdo sedmerice, njihovi zagovori pa da so bili neprepričljivi in medsebojno neskladni. Povedala je, da ni nujno, da so bili obsojeni sami nasilni, ampak je za obsodbo dovolj že to, da so sodelovali v skupini, ki je bila nasilna. To naj bi med drugim kazali policijski kartončki, pričanja policistov in videoposnetki, ki so bili predstavljeni sodišču.

Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega so jih kazensko ovadili 28. Dvanajst so jih po hitrem postopku obtožili sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje. Od tega sta dva že takoj na začetku sojenja priznala krivdo in bila obsojena na večmesečno pogojno zaporno kazen.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je pred dnevi začelo tudi sojenje deveterici obtoženih napada na policiste, kar je resnejša obtožba, saj jim grozi od šest mesecev do pet let zapora. Na predobravnavnem naroku je napad priznal le v času napada komajda polnoletni Nathan Tkalec.