Protestniku 368 ur dela v splošno korist

Protestniku za napad na policista na 3. mariborski vstaji 368 ur družbenokoristnega dela.

Objavljeno
19. september 2014 14.09
regent/GOTOF JE
 R. G., Mi. K., kronika
R. G., Mi. K., kronika

Maribor − Okrožna sodnica Danila Dobčnik Šošterič je v celoti upoštevala predlog okrožnega tožilca Darka Simoniča, ki je za mariborskega protestnika Nathana Tkalca predlagal sedem mesecev zaporne kazni ter se strinjal, da jo namesto za rešetkami odsluži z družbenokoristnim delom. Tkalec je namreč na predobravnavnem naroku priznal napad na policiste na 3. mariborski vstaji 3. decembra 2012 in sodnica mu je, potem ko je odštela 26 dni, ki jih je preživel v priporu, odmerila 368 ur dela v splošno korist oziroma za vsak dan zapora dve uri dela.

Predobravnavni naroki so bili v četrtek razpisani za devet aretiranih na tretji Mariborski vstaji. Dva se naroka nista udeležila, pet jih je krivdo zanikalo, eden pa se danes še ni odločil o prizanju. Svojo odločitev bo sprejel do prihodnjega preobravnalnega naroka, ki ga bo sodnica razpisala zaradi dveh obtožencev, ki se današnje obravnave nista udeležila.

Obtožnica jih bremeni suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti. Kot je povedal okrožni državni tožilec Darko Simonič, iz dokazov izhaja, da je šest od njih metalo granitne kocke v policiste. Eden je vrgel trd predmet in nato poskušal vreči še kocko, a mu je bilo to preprečeno. Eden je proti policistom vrgel steklenico, drug pa je z rokami tolkel po dveh policistih, je dejal.