Proti celjskemu zdravniku Andreju Žmavcu 
vložili obtožni predlog

Žmavcu očitajo poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja, za kar je zagroženo do tri leta zapora.

Objavljeno
16. november 2011 19.11
Posodobljeno
17. november 2011 05.00
Gordana Possnig, Celje
Gordana Possnig, Celje

Celje - Celjski tožilci so prejšnji torek na celjsko okrajno sodišče vložili obtožni predlog zoper priznanega celjskega specialista nujne medicinske pomoči primarija Andreja Žmavca. Na sodišču se bo moral zagovarjati zaradi afere z narkotikom.

Tožilci so spisali obtožni predlog štirinajst mesecev po razkritju afere v celjskem zdravstvenem domu, v katero je bil vpleten celjski splošni zdravnik, tedanji vodja osnovne dejavnosti v ZD Celje. Žmavcu očitajo poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja, za kar je zagroženo do tri leta zapora.

Spomnimo. Kriminalisti so lani v preiskavi ugotovili, da so v celjskem zdravstvenem domu prek osumljenega in hkrati tudi odgovornega zdravnika od aprila 2009 do septembra 2010 nabavili 3494 ampul dolantina. Le za 14 ampul so ugotovili, komu so bile predpisane v uporabo.

Osumljeni zdravnik je predpisane knjige o uporabi zdravila vodil pomanjkljivo, podatek o tem, za koga je bilo zdravilo namenjeno, pa je prikazoval lažno.

Napisal je namreč, da je zdravilo uporabil v zavodu, kjer je delal kot hišni zdravnik (gre za enoto varstva v Domu sv. Jožefa v Celju), a omenjeno zdravilo do zavoda ni nikoli prišlo. Osumljeni zdravnik je zdravilo uporabljal izključno za svoje zdravljenje, pri tem pa ravnal nestrokovno in brez ustrezne dokumentacije.

Notranji izredni strokovni nadzor v celjskem zdravstvenem domu, ki so ga lansko jesen izvedli po odkritju afere, je po besedah direktorja Stanislava Kajbe pokazal, da je Žmavc narkotik uporabljal za lajšanje bolečin in zdravljenje kronične bolezni ter si ga več kot leto dni, kot to delno dopuščajo pravila, predpisoval tudi sam.

Notranji strokovni nadzor je pokazal, da osumljeni zdravnik ni ravnal strokovno. Strokovna komisija, ki je opravljala nadzor, je ugotavljala tudi vpletenost morebitnih Žmavčevih sodelavcev.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije kršitev kompetenc odgovornih medicinskih sester v izrednem strokovnem nadzoru ni potrdila.