Proti preveliki hitrosti s policijsko silhueto

Koprski policisti bodo v boju proti hitrosti pričeli uporabljati policijsko silhueto v obliki policista in policistke z avtomobilom. V njeni bližini pa bo tudi pravi merilec hitrosti.

Objavljeno
05. januar 2007 17.26
Policijsko silhueto bodo uporabljali nekajkrat na mesec
Koper - Policisti Policijske uprave (PU) Koper so danes predstavili policijsko silhueto (neprometni znak), s katero želijo umirjati hitrost na mestnih ulicah. Omenjeno policijsko silhueto bodo uporabljali nekajkrat na mesec, v bližini pa bo tudi pravi merilec hitrosti. Kot je pojasnil komandir Policijske postaje Koper Igor Majcen, gre za prvo silhueto te vrste na Obali, strošek njene izdelave pa je znašal okoli 1000 evrov.

V lanskih prvih devetih mesecih so policisti PU Koper obravnavali 131 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, od tega je bilo 22 povzročiteljev nesreče pod vplivom alkohola. Na koprskem območju so policisti v omenjenem obdobju zabeležili tudi 153 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, je pojasnil pomočnik komandirja PP Koper Sebastijan Filipčič.

Na PU Koper so se glede na prakso in pozitivne izkušnje policijskih postaj vzhodne Slovenije skupaj z veteranskim združenjem Sever za Primorsko in Notranjsko dogovorili za izdelavo omenjene silhuete. V sodelovanju z Mestno občino Koper (MOK) in Komunalo Koper so izdelali ohišje z nastavkom, na urad za gospodarske javne službe in promet MOK in na DRSC pa so poslali vlogo za uporabo javne površine na mestnih ulicah in državnih cestah, in sicer na tistih točkah, kjer se gosti problematika velikih hitrosti in jo je potrebno umirjati.

Fotograf Zdravko Primožič je izdelal fotografijo policistke in policista Policijske postaje Koper in poskrbel za izdelavo figure merilcev hitrosti. Vse stroške je poravnalo policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko.