Proučevanje nabiralnika družine Janše

Žalitev novinark: Pošta bo odločilna pri odškodnini novinarkama Eugeniji Carl in Mojci Pašek Šetinc

Objavljeno
24. maj 2017 07.43
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – Dva tedna po tistem, ko je zaradi žalitve novinarke Eugenije Carl pred velenjskega sodnika Franca Lesnika stopil Janez Janša, je včeraj zaradi soprogove žalitve urednice nacionalne TV Mojce Pašek Šetinc pred sodnikom Andrejem Jerino pričala Urška Bačovnik Janša.

Obema novinarkama sta sodnika že prisodila vsaki po 6000 evrov odškodnine, a odvetnik Franci Matoz zahteva vrnitev zadev na začetek, ker tožbi Janezu Janši nista bili vročeni. Poštar pravi, da je nabiralnik premajhen, zakonca Janša pa, da imata dovolj velikega.

Zastopnik oškodovanih novinark, odvetnik Tomaž Bajec, je za primer Mojce Pašek Šetinc ponovil, kar je dejal že pred dvema tednoma. Da namreč tudi iz ustaljene sodne prakse izhaja, da trditve o nepravilnem vročanju tožbe ne morejo upravičiti vrnitve postopka v prejšnje stanje.

Matoz je prav tako ponovil že znano, namreč, da je vročevalec 17. avgusta lani, ko je prinesel pošiljko sodišča, še istega dne naredil zaznamek, da sodnega pisma ni mogel pustiti v nabiralniku, ker je premajhen. »Pošto bi moral pustiti v nabiralniku šele po poteku zakonitega roka za njen prevzem, zato je bilo vročanje nepravilno,« je vztrajal Matoz.

Evidenc o praznjenju nabiralnika nimajo

Na prostor za priče je potem stopila Urška Bačovnik Janša in sodnika Jerino je podobno kot pred pol meseca sodnika Lesnika zanimalo: »Kje so bili Janševi avgusta lani, ali jim je kdo zalival rože in praznil poštni nabiralnik ter kdo ga je izpraznil 31. avgusta zvečer, ko so se vrnili z morja?« Tega se ni spomnila, da ne vodi evidence o praznjenju, je izpovedala.

Ne gre pozabiti, kaj je bistvo zasebnih tožb obeh novinark. Janez Janša je o njiju lani objavil nespodoben in žaljiv tvit, v katerem ju je označil za odsluženi prostitutki.

Matoz in Janša očitno poskušata odložiti plačilo 12.000 evrov za obe odškodnini, Okrajno sodišče v Velenju pa se na njun predlog marljivo ubada z nabiralnikom na naslovu Silova 13A. Je dovolj velik ali ni? Je vročevalec upošteval, da sredi poletja Janša ni pričakoval sodne pošte? Zakaj je Urškina mama rože zalivala, nabiralnika pa ni praznila? Razžaljeni novinarki medtem čakata na denarno zadoščenje. Opravičila prvaka SDS doslej nista dočakali.

Sodnika bosta velikost in ustreznost nabiralnika ter kako velenjska pošta v Silovo prinaša pisma, ugotavljala različno. V tožbi Carlove bo Lesnik junija zaslišal še poštarja. Jerina pa se je odločil, da bo na pošto poslal poizvedbo, kako je bilo »s to zadevo«, in potem odločil, ali bo tožbo Pašek Šetinčeve vrnil na začetek ali ne.

O piscu žaljivega tvita je bilo na sodišču v Velenju včeraj mogoče slišati le še, da je odvetnik Matoz v spis vložil fotografijo nabiralnika z merami in 18 centimetrov široko režo za pisma, nad katero je še pokrov.

Sodnik Jerina je pripomnil, da je bila ovojnica s tožbo Mojce Šetinc Pašek široka 22 centimetrov. Vendar, kot sta že v prejšnjem postopku izpovedala Janša in njegova soproga, je bil nabiralnik poln reklam, saj so bili najprej v Lepeni, potem pa na morju, in v tem času Janše poldrugi mesec ni bilo doma.