Prvi letošnji pomor čebel

Največji slovenski čebelar Janko Pislak iz Apač pri Kidričevem je na pustni ponedeljek doživel presenečenje, o kakršnem v svoji dolgoletni čebelarski praksi ni mogel niti sanjati. V Brezju pri Oplotnici, nedaleč od Slovenske Bistrice, je bil njegov čebelnjak z 69 čebeljimi družinami povsem mrtev.

Objavljeno
08. marec 2011 20.19
Franc Milošič, Ptuj, Danilo Utenkar, Maribor
Franc Milošič, Ptuj, Danilo Utenkar, Maribor
Apače na Dravskem polju - Poginule čebele so ležale povsod pred čebelnjakom, na vstopnih policah v panje in tudi v panjih. Preživela ni nobena od približno dveh milijonov. Na tistem območju ima sicer štiri čebelnjake in tudi v drugem so bile pomorjene prav vse čebelje družine. Preostala dva, ki sta nekoliko bolj oddaljena, sta povsem zdrava. Po odkritju je Janko Pislak poklical policijo, čebelnjaka si je ogledala tudi veterinarska inšpekcija območnega urada v Mariboru. Kot so nam povedali Pislakovi, so inšpektorji izključili možnost kužne bolezni pri čebelah. To ugotovitev je potrdil tudi Matjaž Emeršič z Vursa v Ljubljani.

Po besedah Janka Pislaka gre za načrtno uničenje čebelnjakov, ki sta na dveh različnih lokacijah (v Brezju pri Oplotnici in na Kovaškem Vrhu), oddaljenih več kilometrov. Pomorjenih je 139 čebeljih družin, vzrok uničenja pa bodo lahko ugotovili le z laboratorijsko preiskavo. Zgroženi ugledni čebelar nam je povedal, da so uničenje ugotovili v ponedeljek, ko so si obe prizorišči ogledali tudi policisti iz Slovenske Bistrice in mariborski kriminalisti.

Na pustni torek so si kraj pomora še enkrat ogledovali policisti skupaj z gospodarjem Jankom Pislakom, kmetijska inšpekcija pa je začela preiskovati območje v bližini čebelnjakov. Veterinarska inšpekcija bo svoje vzorce analizirala, poleg tega bo sledila, ali je med s tega območja neoporečen in primeren za uživanje. Janko Pislak pa sumi, da je njegova čebelnjaka nekdo namerno poškropil s strupom. Kdaj naj bi se to zgodilo, še ni mogoče vedeti. Nazadnje so ta čebelnjaka pregledali in oskrbeli pred desetimi dnevi, pozneje pa k njima ni nihče hodil. Ali je bilo v tem času kdaj zunaj vsaj deset stopinj, da bi čebele zapustile panje, za zdaj ni jasno. Čebele je lahko kdo zastrupil tudi, ko so bile v panjih.

Janko Pislak je prepričan, da gre za vandalsko delo, ki ga je tako temeljito lahko opravil samo poznavalec čebelarstva. Ocenil je, da ima za dobrih 30.000 evrov škode, a bo ta verjetno še večja, ko bo seštel izpad medu, matičnega mlečka in tudi izgubo dveh čebelnjakov. Čebelnjak s Kovaškega Vrha bodo prepeljali v Apače, tistega iz Brezij pa nameravajo obnoviti na terenu.
Pislakovi imajo tod čebelnjake že dvajset let in v vsem tem času niso imeli nobenih težav. V prihodnjih dneh se bodo najprej lotili čiščenja pomorjenih čebel, šele analiza pa bo pokazala, katero sredstvo jih je pomorilo.

Prizorišče so si včeraj ogledali tudi številni čebelarji s širšega mariborskega območja in menili, da je škode za kakšnih 80.000 evrov, če bo moral Janko Pislak čebelnjaka urediti povsem na novo. Kot kaže, bodo morali uničiti tudi okoli tri tone medu. Posledice vandalizma si je včeraj ogledal še Jure Justinek, vodja opazovalno-napovedovalne službe pri Čebelarski zvezi Slovenije. Dejal je, da česa podobnega še ni doživel, gre pa tudi za prvi letošnji pomor čebel. Ker sta na tem območju razviti sadjarstvo in poljedelstvo, bosta zaradi pomora kar močno prizadeti tudi ti veji kmetijstva. Tako kot lastnik in številni drugi čebelarji pričakuje, da bo kriminalistom uspelo najti povzročitelja tega zločina nad naravo.

Pislakovi so sicer največji čebelarji na Slovenskem in tudi v tem delu Evrope. V svojih čebelnjakih imajo kar 2550 čebeljih družin, in če je v vsaki kakšnih 30.000 čebel, jih je skupaj že skoraj 80 milijonov.