Radan je bil ob bolniku nenavadno miren

Ključna priča tožilstva, medicinska sestra, ki je prijavila zdravnika, je zaradi pritiskov zamenjala delovno mesto.

Objavljeno
09. maj 2016 23.27
Sojenje Ivan Radanu v Ljubljani, 7. aprila 2016 [Ivan Radan,sojenje,zdravniki,umori]
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – V nadaljevanju sojenja zdravniku Ivan Radanu je bila zaslišana takratna timska medicinska sestra na intenzivnem oddelku Petra Šanc. Gre za ključno pričo tožilstva, saj je ona nadrejenim prijavila sum o domnevno nepravilnem zdravljenju.

Medicinska sestra je v primeru bolnika A. L. od Radana, ki mu tožilstvo očita, da je iz morilske sle ubil šest svojih bolnikov, dobila navodilo, naj pripravi zdravilo propofol. Začetni odmerek na črpalki je nastavila na maksimum, kar po njenih besedah ni nenavadno, saj tako bolnik najhitreje prejme zdravilo, zmotilo pa jo je, ker Radan pozneje ni odredil, kakšen odmerek naj bolnik prejema, zato je v njegovo telo teklo zdravilo pri največjem pretoku. Ko je A. L. že dobival zdravilo, je Radana dvakrat vprašala, ali prilagodi doziranje, vendar je bil obakrat odgovor negativen.

»Da bi nadaljevali maksimalno doziranje, tega še nisem doživela. Odmerek se mi je zdel nepotreben. Bi sicer bolj ugovarjala, vendar zaradi prisotnosti svojcev pred njimi nisem želela vztrajati pri tem,« je povedala. Druga medicinska sestra je Radana vprašala, kaj naj zapiše v temperaturni list, saj ni vedela, kakšen odmerek naj vpiše. »Zelo mirno je odgovoril, da se zdravilo ne bo vpisalo, kar ni v skladu s prakso,« je povedala Šančeva, ki je bila na intenzivnem oddelku zaposlena približno deset let. Uro po bolnikovi smrti je o po njenem mnenju visokem odmerku propofola obvestila nadrejeno medicinsko sestro.

Šančeva je na vprašanje obrambe sicer dejala, da je bil Radanov odnos do bolnikov in njihovih svojcev odličen. »Ob bolnikih sem jokala jaz, jokali ste tudi vi. Ob bolniku A. L. pa se je zgodilo nekaj nenavadnega, bili ste mirni,« je dejala Šančeva in pri tem pogledala obtoženega.

Bila je tudi priča pogovoru med Radanom in medicinsko sestro Nado Savić, ko sta govorila o primeru smrti bolnika G. D., za katerega tožilstvo trdi, da ga je Radan ubil s kalijem. Savićeva, ki bo predvidoma zaslišana v četrtek, je bila tista, ki je po Radanovem navodilu pripravila kalij. »Začel je govoriti, da je bilo to, kar se je zgodilo, narobe in da pričakuje posledice. Povedal je še, da mu je nekdo obrnil hrbet in o tem povedal vodji oddelka,« se pogovora spominja Petra Šanc. Savićevi po izbruhu afere v ljubljanskem kliničnem centru sicer niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi.

Zagovornik je iskal stik z medicinsko sestro

Šančeva je na pričanju še razkrila, da je obtoženčev zagovornik Milan Krstić pred časom z njo stopil v stik, tako da je njenega sodelavca, ki je bil na zaslišanju v okviru predkazenskega postopka, prosil, ali jo lahko pokliče po telefonu. »Rekel mi je, da sem edina oseba, ki govori resnico, in da mu je žal, da zastopa Radana, in da bi raje zastopal mene,« je povedala medicinska sestra. »Ne vem, s kom je ona govorila, to nisem bil jaz. Na te štose na padam,« je v svoj bran povedal Krstić.

Med zaslišanjem Šančeve sta si Krstić in tožilka Katarina Bergant nekajkrat skočila v lase. Zagovornik je namreč med drugim priči in tudi tožilki očital, da lažeta. »Na podlagi takšnih podtikanj policije, novinarjev in tožilcev smo danes tukaj,« jima je zabrusil Krstič, ki si je že pred tem prislužil opomin sodišča.

Dobre tri ure trajajoče zaslišanje je bilo za Šančevo očitno zelo naporno, saj je kar nekajkrat zajokala. Na sodnikovo vprašanje, ali za nekaj minut prekine obravnavo, je odgovorila, da za to ni potrebe. »Jokam že zadnje leto. Podrlo se je vse, v kar sem verjela. Verjela sem v Radana in v to, da delamo nekaj dobrega. Jaz sem medicinska sestra in s prijavo sem tvegala vse,« je še dodala Šančeva, ki je zaradi različnih pritiskov pred nekaj meseci zamenjala delovno mesto in odšla na onkološko kliniko.

»Pritisk vodstva klinike, da sem naredila napako, ker bi morala takrat bolj glasno opozoriti na težavo, je bil prehud. Obtožb in nerazumevanja je bilo preveč,« je pojasnila. Sodišče je zanimalo, kdo je te pritiske izvajal, vendar najprej na to vprašanje ni hotela dogovoriti. Šele ko ji je sodnik zagrozil, da jo bo sicer denarno kaznoval, je povedala, da je nanjo pritiskala glavna medicinska sestra oddelka nevrološke klinike za intenzivno terapijo Dursuma Musić.

Zdravnik je zakon

V nadaljevanju je bila zaslišana še tedanja predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojana Žvan, ki jo je klinični center kmalu po izbruhu afere razrešil. Obramba, ki je tudi predlagala njeno zaslišanje, jo je med drugim povprašala, kakšne kompetence ima medicinska sestra glede zdravil. »Medicinska sestra izpolnjuje navodila zdravnika in tudi ne ve, kdaj je doza prevelika. Kar odloči zdravnik, to je zakon,« je pojasnila.