Rajčeviću za nameščanje izida ponudili 50 tisočakov

Aleksander Rajčević priznal, da poskusa podkupovanja ni prijavil klubu, ker je šlo za prijatelja iz mladosti.

Objavljeno
14. april 2017 22.48
Maribor sojenje, Zeljko Stokanic, Anis Dulic Avtor Igor Napast
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – »Podobno kot v preiskavi se tudi zdaj ne bom zagovarjal,« je sodnici Tanji Rot razložil 36-letni Željko Stokanić, ki je skupaj s svojim 28-letnim izolskim prijateljem Anisem Dulićem obtožen, da je skušal podkupiti dva nogometaša NK Maribor.

Vendar se je v nasprotju s Stokanićem Dulić tokrat razgovoril in med drugim pojasnil, da je bil vsak teden v stikih z Aleksandrom Rajčevićem, ker mu je urejal prestop v tujino. »S športnimi stavami nisem imel nikoli opravka. Z igralci sem se sestajal le, ker sem delal za Amirja Ružnića,« je hotel prepričati sodišče. Toda njegovo upanje, da ga bo njegov someščan Amir Ružnić potegnil iz godlje, je bilo kratko. »Oba prihajava iz Izole. Na začetku leta 2012 mi je Anis dejal, da bi rad delal zame. Uvidel sem, da ima finančne težave, zato sem se odločil, da mu ponudim priložnost. Njegove naloge so bile urejanje spletne strani, sprejemanje elektronske pošte in odgovarjanje nanjo. A z igralci se ne o ponudbah ne o drugih stvareh ni pogovarjal. O tem se ne pogovarja nihče drug kot jaz osebno,« je pojasnil svetovno znani nogometni agent, ki je sicer končal le osnovno šolo.

Specializirana tožilka Bojana Podgorelec obtoženima očita, da sta poskusila namestiti izid najmanj dveh tekem nogometnega kluba Maribor v evropski ligi. Najprej naj bi Željko Stokanić pred tekmo, ki jo je Maribor leta 2013 v skupinskem delu evropske lige odigral v Kazanu proti Rubinu, nagovoril Željka Filipovića in mu ponudil 70 tisoč evrov za poraz. Drugi primer se je zgodil februarja 2014, pred tekmo Maribora v Sevilli. Takrat naj bi Stokanić in Dulić skupaj poskušala nagovoriti Rajčevića, v zameno pa mu ponujala 50 tisočakov. Obakrat sta bila neuspešna.

Da mu je v mariborski sodni palači zelo nelagodno, je bilo osrednjemu branilcu mariborskega nogometnega kluba Rajčeviću razbrati z obraza. Sramežljivo se je približeval prostoru za priče, a vendarle pojasnil: »Z Dulićem sva prijatelja že od mladosti, on me je spoznal s Stokanićem. Prvič smo se skupaj srečali pred kavarno Kalvarija v Mariboru. Zatem je prišlo to srečanje. Z Anisom sva sedela v kavarni Trust, ko mi je rekel, da naju zunaj na avtobusni postaji čaka Stokanić. Stekel je pogovor, v katerem me je Stokanić vprašal, ali bi sodeloval pri nameščanju rezultatov. Ponudil mi je 50 tisoč evrov nagrade, a ker sem to zavrnil, je pogovor stekel o drugih stvareh,« je razlagal na sodišču. Vendar to ni bilo vse, pred povratno tekmo s Sevillo v Španiji je Dulić svojemu prijatelju iz otroških let namreč poslal SMS-sporočilo.

»Glede na vprašanje v sporočilu, ali je 'tisto še aktualno', sem najprej pomislil, da gre za prestop. Zato sem odgovoril, da bolj ne kot ja. Ko sem prejel še drugo sporočilo, v katerem je pisalo, ali sem zraven, če bo za tudi moj soigralec, sem vedel, da gre za nameščanje rezultata,« je tiho razlagal nogometaš. Na vprašanje zagovornika obtoženega Stokanića, odvetnika Viktorja Osima, ali je o poskusu podkupovanja obvestil klub, pa je priznal: »Seveda bi moral. Ampak ker je Anis moj prijatelj, tega nisem storil. Še kasneje na zaslišanju na policiji sem mislil, da bi lahko ta zgodba negativno vplivala na mojo igralsko kariero.«

Tokrat na sodišču ni bilo Filipovića, ki si kruh služi v Belgiji. Nekdanji nogometaš »vijoličastih« je sodišču opravičil svoj izostanek in dodal, da ima vse do sredine leta 2019 pogodbene obveznosti do svojega kluba. Seveda je le malo verjetno, da bi mu sodišče dopustilo, da bi se tako dolgo izogibal pričanju.