Raka na pljučih leto dni zdravili z antibiotiki

Bolnikovi svojci s tožbo nad novogoriško bolnišnico. Proti pulmologu uvedena preiskava.

Objavljeno
14. december 2015 15.17
kze*bolnisnica Sempeter
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana − »Včasih se mi zdi, da sanjam in upam, da mi bodo povedali, da je tudi zadnja grozljiva diagnoza zgrešena!« je Stevo Petrović zapisal konec oktobra 2013, dva meseca pred smrtjo, potem ko je po letu dni zdravljenja z antibiotiki v novogoriški bolnišnici v bolnišnici na Golniku izvedel, da pravzaprav boleha za pljučnim rakom in da mu je ostalo le še nekaj mesecev življenja.

Dolgoletni kadilec je pomoč v novogoriški Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca zaradi težav z dihanjem prvič poiskal 10. julija 2012. Natančnega vzroka težav niso odkrili, zato so mu rekli, da so potrebne nadaljnje preiskave. Na naslednjem pregledu je poleg antibiotika amoksiklav dobil še efloran, vendar se je zaradi slabega počutja 23. julija znova oglasil pri dr. Damjanu Birtiču; hospitalizirali so ga, saj je menda dobil še pljučnico, ki je onemogočila postavitev natančne diagnoze. Zdravljenje z novimi antibiotiki ni pomagalo, bronhoskopije ali kakih drugih preiskav pa niso opravili, je pacient v svoji izjavi dva meseca pred smrtjo podrobno opisal potek zdravljenja. Ker je zaupal lečečemu zdravniku, ni šel na lastno pobudo v bolnišnico na Golniku, saj emfizemsko spremenjena pljuča in absces (lokalno vnetje), za kar so ga zdravili, po zdravnikovih besedah niso bili življenjsko ogrožajoči.

Leto dni do diagnoze

Antibiotično terapijo je nadaljeval tudi po odpustu iz bolnišnice, vendar so ga začeli srbeti sklepi, bil je brez kondicije, bolečine v desni rami so se širile v roko, sledila je zbadajoča bolečina v desni zgornji strani prsnega koša. Za opisane težave mu je oktobra pulmolog predpisal še teden dni antibiotikov. Novembra mu je zdravnik celo povedal, da je prišlo do regresa abscesa, in ga naročil na kontrolo čez leto dni.

Nato so ga ostre bolečine nagnale na urgenco in k osebni zdravnici, ki ga je maja 2013 poslala na predčasen pregled k istemu pulmologu, a ga je ta domov odslovil z analgetikom. Ko so junija bolečine postale neznosne, je odšel k zasebnemu pulmologu, ta pa ga je po pregledu rentgenskih slik nemudoma napotil na Golnik. Tam so mu po hospitalizaciji 9. julija v manj kot tednu potrdili diagnozo: pljučni rak z zasevki v supraklavikularne bezgavke (v predelu ključnice), vretenca, lobanjo in možgane, ter mu povedali grozljivo novico, da mu ostane le nekaj mesecev življenja. Umrl je zadnji dan leta 2013 v starosti 56 let.

Pulmolog v sodni preiskavi

Pet svojcev (bolnikova partnerica, otroka in starši) s tožbo zahteva skupaj 414.546 evrov, vložili pa so jo po tistem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima novogoriška bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila izplačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem, kot opozarja pooblaščenec tožnikov David Sluga, napako priznala. Iz dopisa, sestavljenega 8. oktobra 2013, namreč izhaja, da je ugotovila »slabosti pri obravnavi pacienta« in je »pripravljena na dogovor o odškodnini«, enako izhaja iz dopisa 5. decembra 2013, dodaja Sluga.

Po trditvah Petrovićeve hčere za nacionalno televizijo pred nekaj meseci je bil pogoj za izplačilo odškodnine, da svojci ne bodo ovadili pulmologa Birtiča, vendar so v bolnišnici takšno pogojevanje takrat zanikali. Ker je ovadbo že pred smrtjo vložil njen oče, saj po hčerinih besedah ni želel, da bi se še komu zgodilo kaj podobnega, so bili svojci, čeprav je povsem jasno, da gre za zdravniško napako, prisiljeni vložiti tožbo, zdravstvena ustanova pa se je začela sprenevedati, da ni odgovorna, poudarja Sluga. Sicer je to po odvetnikovem mnenju sistemski problem, saj zavarovalnice zavračajo očitno utemeljene zahtevke. Čeprav ni dvoma, da se tudi pri zdravljenju − kot pri vsaki človeški dejavnosti − dogajajo napake, se te sistemsko zanika, še opozarja odvetnik.

Kot so nam potrdili na novogoriškem tožilstvu in sodišču, je sodišče na zahtevo tožilstva uvedlo preiskavo proti pulmologu zaradi kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja; sodna preiskava gre proti koncu.

Prepozna postavitev diagnoze

Da je novogoriška splošna bolnišnica pri bolniku z rakom ravnala v nasprotju z medicinsko doktrino in deontologijo, izhaja tudi iz dopolnilnega mnenja sodnega izvedenca pulmologa Igorja Korena, ki je prepričan, da je enoletna zamuda pri diagnosticiranju pacientu »bistveno zmanjšala možnosti preživetja«, saj so mu diagnozo postavili šele na Golniku julija 2013, torej leto dni po tistem, ko se je začel zdraviti pri internistih v novogoriški bolnišnici.

Da obravnava ni potekala v skladu z medicinsko doktrino in dobro klinično prakso, meni tudi pulmologinja Zlata Remškar. Po njenem bolnik ni bil obravnavan optimalno, pri čemer je bila ključna napaka, da niso upoštevali diferencialno diagnostične možnosti raka v desnem pljučnem krilu, ki jo je omenil radiolog, in da niso bile opravljene ustrezne agresivne diagnostične preiskave, »strokovne nedoslednosti pa so privedle do za bolnika usodno prepozne postavitve diagnoze raka pljuč«.

V bolnišnici primera trenutno ne komentirajo; zadevo so predali odvetnikom in čakajo na razplet kazenskega postopka proti pulmologu.