Rakušev mlin je zgorel v celoti

Policija še ne ve, ali je bil kdo v objektu, ki je občasno zatočišče brezdomcev, v njem pa so se često zbirali tudi odvisniki.

Objavljeno
07. oktober 2014 18.33
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje - Celjski kriminalisti so si danes ogledali zunanjost pogorelega Rakuševega mlina, ogled notranjosti objekta pa bodo opravili, ko bo varno. Na Policijski upravi Celje so pojasnili, da sta se med gašenjem požara, ki ga je tudi čez noč gasilo več kot 100 gasilcev iz 14 gasilskih društev, zrušila eno nadstropje in streha objekta. Pri gašenju so sodelovali celjski poklicni gasilci in gasilci PGD Celje-Gaberje, Zagrad-Pečovnik, Ostrožno, Žalec, Trnovlje, Ljubečna, Škofja vas, Štore, Lokrovec-Dobrova, Vojnik, Prožinska vas, Šmartno v Rožni dolini in Teharje.

Policija še ne ve, ali je bil kdo v objektu, ki je občasno zatočišče brezdomcev, v njem pa so se često zbirali tudi odvisniki. Neuradno naj bi bila v notranjosti objekta dva Romuna. Rakušev mlin, ki ga je celjska občina nameravala obnoviti in v njem urediti stanovanja in poslovne prostore, je zgorel v celoti, ognjeni zublji pa so segali tudi do 20 metrov visoko. Rakušev mlin, ki meri kar 5.429 kvadratnih metrov, ima lastnosti arhitekturnega spomenika lokalnega pomena, tako da bi bila obnova tudi brez uničujočega požara zelo draga, ker je potrebno upoštevati kulturnovarstvene pogoje.

Poveljnik celjskih poklicnih gasilcev Janko Požežnik je povedal, da je vstop v Rakušev mlin, ki je star 111 let, smrtno nevaren. V notranjosti je namreč veliko materiala zaradi zrušene strehe. Pod materialom obstaja tudi nevarnost žarišč, sanacija pogorišča pa bo predvidoma trajala več dni. V Rakuševem mlinu, ki je zapuščen že 20 let, je gorelo tudi februarja 2012. Takrat je bil vzrok požara kurjenje v improviziranih kuriščih. Požar je zajel 100 kvadratnih metrov notranjih površin, smrtnih žrtev pa ni bilo.