»Ptujskemu Fritzlu« bodo sodili za zaprtimi vrati

Na okrožnem sodišču na Ptuju se je začelo sojenje zoper obdolženega moškega, znanega kot "ptujski Fritzl", ki ga sumijo zlorabe svoje mladoletne hčere in spočetja otroka.

Objavljeno
09. september 2009 13.32
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj - Na ptujskem okrožnem sodišču se je končno le začelo sojenje 62-letnemu Petru Rakušu, ki se je s pomočjo zdravniških izvidov in spričeval maja in junija izognil več sklicanim obravnavam. Še pred začetkom obravnave je bilo slišati možnost, da ga policisti ne bodo pripeljali na sojenje iz pripora, a se je njihov kombi pripeljal na dvorišče sodišča natančno ob uri začetka obravnave. Peter Rakuš, imenovan tudi Ptujski Fritzl, je obdolžen spolnega napada na mladoletno osebo in nasilnega obnašanja v svoji družini. Mladoletna oseba pa je njegova hči, ki je rodila otroka, za katerega je analiza DNK pokazala, da mu je oče prav materin oče.

Peter Rakuš se je tudi tokrat očitno hotel izogniti sodni obravnavi s svojimi zdravstvenimi triki. Ko se ni mogel izogniti številnim novinarjem in fotografom, ki so ga pričakali pred sodiščem, je nemudoma povedal, da bi ga bili morali odpeljati v bolnišnico in ne na sodišče. »V nedeljo sem padel po stopnicah tri, šest metrov in imam zlomljeno koleno. Nogo sem si fental, pa me kljub temu vlečejo na sodišče, to napišite!« Ker je Rakuš tačas v priporu vse od letošnjega 23. januarja, ko se je proti njemu začela preiskava, bi torej lahko padel samo v priporu. Sicer pa je med dvema policistoma odšepal vklenjen v sodno stavbo, ko pa so ga poklicali v sodno dvorano, je prvih nekaj korakov pozabil na svojo »zlomljeno nogo«.

Na predlog okrožne državne tožilke Sonje Erlač, da se javnost v celoti izključi s sodne obravnave, se je oglasil zagovornik mladoletne oškodovanke odvetnik Franci Matoz in zahteval, da se javnost izključi le v tistem delu, kjer bi razkritje lahko škodilo njegovi mladoletni varovanki, preostalega dela, ki se nanaša na nasilje v družini, pa ne bi bilo treba skrivati. Zagovornica obtoženega Tanja Kompara se je takoj pridružila tožilkini zahtevi, ki je dodatno pojasnila, da praktično ni mogoče ločevati stvari na tiste, ki so lahko javne in na one, ki to po kazenskem zakoniku ne morejo biti. Sodnica Katja Bojnec Kolarič je za posvet o tem izpraznila dvorano, potem pa sporočila, da bo javnost izključena s celotne obravnave po določbi 295. člena kazenskega zakonika »zaradi mladoletne oškodovanke, oškodovanke in obtoženca«. »Ni mogoče dosledno ločevati dogajanja nasilja v družini od drugega doganja.« Peter Rakuš je obtožen dveh različnih kaznivih dejanj: spolnega nasilja nad mladoletno osebo in nasilja v družini.

Nismo mogli izvedeti, ali se je obtoženec na obravnavi skliceval na svoje zdravstveno stanje in spet poskušal preložiti obravnavo s svojo »zlomljeno nogo« ali še š čim drugim. Zagotovo pa so obtožnico lahko prebrali, saj se je obravnava zavlekla prek poldneva in je torej trajala več kot tri ure. Pred obravnavo je Peter Rakuš svoji zagovornici in policistom pred sodno dvorano glasno razlagal, da njegovega zdravstvenega stanja ne jemljejo resno, da ga najmanj desetkrat niso hoteli peljati k psihiatru ... Kot smo zvedeli, je spisal že tudi celo vrsto ovadb zoper tožilce, novinarje in še koga, v katerih jim očita vrsto nepravilnosti in nezakonitosti. Po nekaterih namigih pa je za preiskovalni postopek tudi sam sestavil desetine vprašanj, ki naj bi jih preiskovalci postavili njegovi mladoletni hčeri, ki mu je rodila njunega skupnega otroka. Prav tako naj bi zoper obtoženca bila vložena še ena obtožnica, vendar tega nihče ne more in noče potrditi.

Na Ptuju kakšnega posebnega zanimanja za sojenje Petru Rakušu ni mogoče zaznati. Večina ljudi je o njegovih početjih zvedela že vse, saj je mesto malo in v njem se večina medsebojno pozna. Rakuš se izdaja za novinarja in v osemdesetih letih je nekaj časa res delal in pisal za takratni Ptujski tednik. Tudi v preiskovalnem postopku se je menda izdajal za novinarja, to delo naj bi bil opravljal tudi v Nemčiji, v Freiburgu, kjer je nekaj časa živel s celotno družino, pozneje pa brez žene občasno s svojimi otroki.

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela