Raščan zanikal osebne povezave s Kovačičem

Sodnik bi na prostoru za priče rad videl novinarjev vir za članek o spornem kreditiranju podjetij v lasti Mateja Raščana s strani NKBM.

Objavljeno
08. september 2014 13.49
SLOVENIJA LJUBLJANA 26.08.2011 MATEJ RASCAN PRAZNI PROSTORE DELO REVIJ FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Matjaža Kovačiča poznam, nisem pa se z njim nikoli osebno družil. V stanovanju v Mariboru, ki sem ga uporabljal, ni bil nikoli, nikoli ni sedel v mojem avtomobilu,« je Matej Raščan na ljubljanskem okrožnem sodišču zavrnil navedbe iz zapisa Roka Kajzerja, zaradi katerih je ta sedel na zatožno klop.

Sodnik Martin Jančar bi na prostoru za priče, preden bo odločil o zasebni tožbi nekdanjega prvega moža NKBM Matjaža Kovačiča, ki jo je zaradi dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve vložil zoper novinarja Dela Roka Kajzerja, rad videl novinarjev vir. Kajzer je julija 2012 v Delu pisal o osebnih povezavah med Kovačičem in razvpitim Matejem Raščanom ter spornim kreditiranjem njegovih podjetij, šaljivo ga je opisal celo kot rop Megamarketa NKBM.

»Matjaža Kovačiča, nekdanjega predsednika uprave NKBM, Mariborčani videvajo, kako brezskrbno poseda ob kavi v središču mesta. Razkritja o poslovanju banke v času njegovega mandata se ga očitno ne dotaknejo. Eden izmed tistih, ki jih je takrat prav ta banka velikodušno zalagala z denarjem, je tudi Matej Raščan. Ta isti Kovačič se je, ko je bil Raščan na vrhuncu poslovne »kariere« – zdaj pa ga zaradi dolgov, ki gredo v milijone evrov, mrzlično iščejo upniki –, vozil z njegovim mercedesom in se udeleževal zabav za mariborsko elito v podjetnikovem penthousu oziroma dveh luksuznih dupleksih na vrhu stanovanjskega bloka v središču štajerske metropole,« je takrat zapisal v uvodu komentarja. Kajzerjev vir, ki naj bi mu to povedal, je po pojasnilu njegovega zagovornika Emila Zakonjška povedal, da je pripravljen o tem spregovoriti na sodišču, če bo treba.

Očitno bo, saj je Raščan na sodišču zanikal kakršnekoli osebne povezave s Kovačičem ali člani kreditnih odborov. Je pa Raščan potrdil, da se je zaradi kreditov sprva res osebno oglasil pri Kovačiču v pisarni in mu predstavil svoj projekt, Kovačič pa ga je nato napotil na druge sodelavce. »Enkrat sem bil zagotovo tam, morda še večkrat, ne spomnim se povsem natančno, ali sem mu osebno nesel tudi vabilo na kakšno od naših prireditev, kot je Slovenka leta,« je povedal Raščan.

Glede zasebnega druženja s Kovačičem, ta je sicer pripomnil, da se nobenih tovrstnih prireditev ni udeleževal, je Raščan pripravljen opraviti tudi poligrafsko testiranje. Raščan je še pojasnil, da so imele njegove družbe za 14,5 milijona evrov kreditov pri NKBM. Družbe so zdaj v stečaju, dve tretjini kreditov je poplačanih, tretjina pa je bila zavarovana s hipoteko – štirimi nadstropji v Delovi stolpnici. Po njegovi oceni bi to zadostovalo za skoraj ves del od 4,5 do pet milijonov evrov dolga, a so bile nepremičnine prodane pod ceno.

Sodišče je na predlog obrambe pri NKBM preverilo o kreditih, ki jih je NKBM dala družbam Monera, Delo Revije in Rašica Point, ki so zdaj v stečaju. Kovačič je pojasnil, da je po njegovem v sporočilu banke napaka, saj naj bi, sodeč po preverbi sodišča, pri Družbi za upravljanje terjatev bank »pristalo« skoraj 15 milijonov evrov – to je namreč ves znesek odobrenih kreditov. Na »slabi banki« pa je v resnici pristal znesel, ki ga je omenjal Raščan, torej od 4,5 do pet milijonov evrov.

»Kreditov torej ni moglo biti za 50 milijonov evrov, kar je omenjal Kajzer,« je zatrdil Kovačič. Sojenje se bo nadaljevalo oktobra, obramba pa mora pri Kajzerjevem viru preveriti, ali je še vedno pripravljen na sodišču ponoviti svoje besede. Brez tega sodišče njegove verodostojnosti ne more preveriti, je pojasnil Jančar. Za Kovačiča je to brezpredmetno, saj navedbe po njegovem ne držijo, Kajzer pa se jih ni trudil preveriti, saj da so ga vodili sovraštvo, prezir in namen, da ga osmeši.