»Ravnanje policistov je bilo profesionalno in korektno«

»Pri poskusu odvzema domnevno zlorabljene deklice s Koroške očetu prejšnji petek je glede na napovedi dekličinega očeta, da bo z vsemi sredstvi preprečil izvršbo sodelovalo 14 oseb,« je na  novinarski konferenci povedal direktor slovenjgraške policijske uprave Jurij Ferme.

Objavljeno
09. marec 2011 18.30
Marko Jakopec, notranja politika
Marko Jakopec, notranja politika
Ljubljana - V hišo so tako vstopili trije uniformirani policisti in kriminalistični tehnik, ki je postopek dokumentiral, trije policisti pa so neposredno varovali kraj izvršbe. Generalni direktor policije Janko Goršek je poudaril, da je izvršbo vodil sodni izvršitelj, policija pa je na kraju zagotavljala red in mir in na kraj izvršbe preprečevala dostop nepooblaščenim osebam.

Goršek je še pojasnil, da policija po nalogu sodišča izvršitelju nudi pomoč, ni pa upravičena preverjati, ali je sklep oziroma drugi akt, ki je podlaga za izvršbo, pravnomočen in izvršljiv. Pri nudenju pomoči v petek policisti, kot je dejal, niso opravljali nobenih dejanj, za katere je pristojen izvršitelj. Policisti niso vlamljali v hišo in niso opravljali hišne preiskave, ampak so s svojo navzočnostjo na kraju izvršbe le zagotavljali red in mir. Navedbe nekaterih medijev, da je bil v času izvršbe v hiši navzoč tudi zasebni detektiv, je označil za neresnične.

»Ker lastnik nepremičnine ob prihodu na kraj ni upošteval zakonite odredbe policistov, so mu policisti s telesom in strokovnim prijemom za roko začasno preprečili dostop do hiše, je pojasnil in zavrnil očitke, da je policija izvajala fizično nasilje nad lastnikom.

V nadaljevanju je povedal, da policija v preiskavi ni potrdila suma, da je bilo zoper deklico storjeno kaznivo dejanje spolnega napada. O ugotovitvah so obvestili državno tožilstvo in predlagali, naj strokovnjak psihološke stroke oceni navzočnost morebitne spolne zlorabe, je pojasnil Goršek.

Generalni direktor policije je posebej poudaril, da je policija preiskavo suma spolne zlorabe vodila nepristransko, poteka preiskave pa ni in tudi ne bo prilagajala interesom posameznih strank. Nad delom policije v predkazenskih postopkih je 20. decembra lani zahteval tudi nadzor. Pri tem so po njegovih besedah sicer ugotovili nekaj pomanjkljivosti organizacijske narave, ki pa niso vplivale na zaključek preiskave.

Novinarjem so pokazali tudi del posnetka celotne akcije, ki po Gorškovih besedah povsem jasno dokazuje, da vrata hiše in spalnice, ki so bila zaklenjena, ter vrat drugih prostorov in omar ni odpiral policist. »Posnetek potrjuje, da so bila ravnanja policistov profesionalna in korektna,« je zatrdil.

Vodja slovenjgraškega sektorja uniformirane policije Dušan Ferenčak je razložil, da so v hišo poleg ključavničarja, ki je odpiral zaprta vrata, vstopili še izvršitelj, dekličina mati in socialna delavka iz ravenskega centra za socialno delo. »Kdo natančno lahko sodeljuje pri izvršbi pa je v skladu s svojimi pristojnostmi določil sodni izvršitelj,« je dodal.

Direktor slovenjgraške policijske uprave Jurij Ferme pa je zavrnil očitek, da policisti niso vzeli resno prijave tatvine iz hiše. O zadevi so obvestili pristojnega državnega tožilca in preiskovalnega sodnika, opravili so ogled kraja in še naprej pa tudi zbirajo obvestila.