Ravnatelj Dušan Merc opran očitkov, da je tiran

Potem ko je Dušan Merc, ravnatelj prulske osnovne šole, nekajkrat sedel na zatožno klop tukajšnjega okrajnega sodišča, je po zadnjem naroku tožilstvo umaknilo obtožni predlog. Pregon se jim ni zdel več smiseln, saj so priče povedale, da je Merc korekten in da ima nadvse človeški odnos, s čimer zapisa v obtožnem predlogu niso potrdile.

Objavljeno
11. februar 2011 20.09
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Nekdaj podrejene so Dušanu Mercu namreč očitale kršitev človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Zgodbe štirih nekdanjih zapo slenih na Osnovni šoli Prule, ki so tarnale, kako je tamkajšnji ravnatelj Dušan Merc norel, vpil in redno zmerjal zaposlene, so se po zaslišanju prič sesule v prah. Ne le, da so ga priče oprale očitkov četverice, opisale so tudi povsem drugačno plat znanega ravnatelja.

Na sodišču je imela največ povedati Milesa Š., ki je sodnici navrgla celo, da priče, ki pravijo, da v ravnatelju ne vidijo tirana, lažejo. Sodišče je prepričevala, da je najmanj 20 ljudi zaradi njega zapustilo šolo. »Babi, tiho bodita in pojdita v p.... materino,« je Merc menda rekel njej in njeni kolegici, ker sta bili na hodniku za njegov okus preglasni. Mileso Š. je spravil iz službe, ker je kršila bolniški dopust. A prepričana je, da se je to zgodilo le zato, ker se je kot sindikalna zaupnica postavila v bran čistilki Katici Š., ki je na sodišču prav tako potarnala, da se boji ravnatelja. Dobre besede o njem ni našla niti tretja oškodovanka Ksenija Ž.

Pismo podpore ravnatelju, ki ga je podpisala večina kolektiva prulske osnovne šole, je Ksenija Ž. označila za servilen in nenačelen odnos kolektiva. Kot nekdanja knjižničarka je morala nositi breme hudih pritiskov, prav zaradi Merca pa je bila večkrat na bolniškem dopustu. Težave so se, tako pravi, končale, ko je zamenjala službo.

Nekdanja učiteljica v podaljšanem bivanju je sodnici pojasnila, da je obdolženi vsakomur jasno povedal, kaj se mu je zdelo narobe, vendar je prepričana, da v teh primerih nikoli ni bilo nasilja. Ena od učiteljic razrednega pouka je jasno povedala, da Merc dvigne glas le, če bi bil lahko oškodovan kakšen otrok. Za Olgo N. je Merc človek z veliko začetnico, saj ga je z leti vse bolj cenila. »Skrbi tako za učence kot za sodelavce, marsik daj se je zavzel in pomagal kateri kolegici tudi v zasebnem življenju, čeprav mu tega ne bi bilo treba,« je opisala.

Merc, ki je med drugim tudi pisatelj in publicist, je vse očitke odločno zavračal. Povedal je, da je obtožba pritisk Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, s katerim je že dolgo v »vojni«. Poudarja, da gre za zlorabo moči sindikata, ki je po njegovem »cokla razvoju šolstva« in ne ščiti zaposlenih, temveč sebe in lene. Sam je motnja v tem sistemu, a ga tako ne bodo utišali, je dejal. Zatrdil je, da v spornih primerih ni bilo šikaniranja, temveč upravičene kritike v okviru službenih pristojnosti, kar se bo v postopku tudi pokazalo. In res se je.

Ker so ga priče bolj ali manj kovale v zvezde, da je človek, ki se postavi za podrejene, na prvem mestu pa so pravice otrok, je tožilstvo sklenilo, da pregon nima več nobenega smisla. Po zavrnilni sodbi oškodovankam zdaj ne preostane drugega, kot da pregon prevzamejo same. A tokrat ta ne bo plačan z davkoplačevalskim denarjem, temveč bodo morale ob morebitni izgubi tožbe same kriti stroške postopka.