Razkrili dve kriminalni združbi na Celjskem

Policisti Policijske uprave Celje so predstavili razkritje dveh kriminalnih združb. Pri prvi je šlo za goljufije, v drugem primeru pa za kaznivo dejanje s področja premoženjske kriminalitete.

Objavljeno
22. december 2006 20.48
Celje - Policisti Policijske uprave Celje so na današnji novinarski konferenci predstavili razkritje dveh kriminalnih združb. Pri prvi je šlo za goljufije, zaradi česar so priprli tri osumljence, v drugem primeru pa za kaznivo dejanje s področja premoženjske kriminalitete in v katerem so zoper štiri osumljene storilce odredili sodno pridržanje.

Celjski policisti so v sodelovanju s kolegi iz Ljubljane, Kopra, Murske Sobote in Maribora v torek odvzeli prostost 32-letnemu moškemu iz Laškega, 28-letniku iz okolice Maribora in 37-letniku iz Ljubljane, sicer državljanu Bosne in Hercegovine, zoper njih pa so bile podane kazenske ovadbe zaradi suma storitve devetih kaznivih dejanj goljufij, povezanih s financiranjem vozil pretežno višjega cenovnega razreda.

Osumljeni so za goljufije uporabili dve gospodarski družbi s sedežem v Ljubljani in Mariboru, preko katerih so neupravičeno sklepali leasing pogodbe, vozila, ki so bila predmet pogodb, ter kupnine za vozila pa so si nato prilastili. S tem so leasing hišam povzročili škodo v višini skoraj 90 milijonov tolarjev, v dveh primerih pa so bile leasing hiše na namere osumljencev s strani policije opozorjene, s čimer je bilo preprečeno oškodovanje za okoli 30 milijonov tolarjev. Pri preiskovanju sumov kaznivih dejanj so bila zasežena tri vozila, katerih skupna vrednost presega 40 milijonov tolarjev.

V drugem primeru so celjski kriminalisti obravnavali kriminalno združbo, ki naj bi na območjih Celja, Krškega, Maribora in Novega mesta izvršila več vlomov v objekte in tatvin vozil.

Vodji kriminalne združbe naj bi bila moška stara 23 in 33 let, oba doma iz območja Kozja, od koder prihajajo tudi ostali člani kriminalne združbe. Hierarhično organizirana združba se je specializirala predvsem za vlome v trgovine in bencinske servise. Na nočne pohode so se vozili z ukradenimi vozili, ki so jih kradli prav zaradi prevozov na prizorišča vlomov. Vozila so po uporabi zažigali v enem od kamnolomov na Kozjanskem in jih uničena prodajali kot odpadno železo.

Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da so navedeni izvršili najmanj 50 kaznivih dejanj vlomov v objekte in tatvin vozil, skupna škoda, povzročena s kaznivimi dejanji, pa je ocenjena na približno 25 milijonov tolarjev.