»Razmere večnega najedanja« med bratoma skoraj usodne

Tožilstvo Dejanu Žnidaršiču Nenadoviču očita, da je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti skušal ubiti brata

Objavljeno
01. december 2015 17.12
SLO, LJ. SOJENJE ZOPER OBD. ZNIDARSIC NENADOVIC DEJANA, 1.1.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – »Nenormalne razmere večnega najedanja so,« če je verjeti zagovorniku Edvardu Bavconu, »v kombinaciji z alkoholom in zdravili« Dejana Žnidaršiča Nenadoviča pripeljale do tega, da je z nožem z rezilom 22,5 centimetrov napadel svojega brata. Obtoženi ne zanika napada, a brata ni imel namena ubiti, zato poskusa uboja ni priznal.

»Ne, krivde ne priznam,« je 42-letni Dejan Žnidaršič Nenadovič na predobravnavnem naroku včeraj povedal sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča Gorazdu Fabjančiču. »Jasno je, da je obtoženi vsebinsko že priznal s tem, ko je med preiskavo opisal dogodek, pri čemer mu je pri preiskovalni sodnici 'pomagal' odvetnik po uradni dolžnosti, neizkušeni pripravnik,« je sodniku, ki ga je zanimalo, če obtoženi prizna katera dejstva iz obtožnice, pojasnil odvetnik Bavcon. A obramba meni, da bi obtoženemu v tem primeru morali očitati kaznivo dejanje hude telesne poškodbe in ne poskusa uboja, saj bratu ni imel namena vzeti življenja – da je res tako, je takoj dodal tudi obtoženi. »Tožilstvo ponuja drastične kazni v primeru priznanja krivde, sicer pa obtožene čaka dvakrat višja kazen, zato kdaj svojim klientom svetujem, naj priznajo tudi nekaj, česar niso krivi,« je bil Bavcon ob tem kritičen do instituta priznanja krivde. Neuradno v tem primeru tožilstvo ni bilo pripravljeno ponuditi manj kot pet let zapora.

Dogodek se je zgodil 2. avgusta okoli 23.30 ure v Ljubljani, kjer Žnidaršič Nenadovič živi z mamo in bratom. Kot je sam povedal v preiskavi, je pred tem spil pet piv – ve sicer, da zaradi zdravil ne bi smel veliko piti, v svoji sobi pa je zagnal računalnik, da bi pogledal film. Zvok je bil zelo glasen in ko ga je začel utiševati, je na vratih že bil brat, ki je zavpil, naj stiša zvok. Bratu naj bi se opravičil, a se je ta večkrat zagnal proti njemu. Ker ga je bilo strah, da ga bo udaril, ni prepričan, če se to tudi ni zgodilo, pa je pograbil nož, Spomni se prerivanja, nato pa je prišla mama, ki je vpila, naj nehata. Ni pa se spomnil, da bi, kot je zapisano v obtožbi, brata tudi davil.

Iz pripora v hišni pripor

Marko Žnidaršič je povedal nekoliko drugače, in sicer se brata predvsem ne strinjata, kdo naj bi bil agresivnež. Po njegovih besedah je obtoženi, s k katerim sta se prej dobro razumela, po začetku resecije, ko je propadlo njegovo podjetje, začel piti in bil večkrat agresiven. Z nožem naj bi ga enkrat pred tem že napadel, menda sicer »bolj odrinil kot napadel,« a ga ni prijavil, ker je brat obljubil, da se bo odselil. Tistega večera pa je šel v njegovo sobo, ga prosil, naj stiša zvok, ob tem pa ga je res slikal s telefonom, ker se mu je zdel čuden – bil je pod vplivom alkohola, razdražen, imel je čudne oči, široke zenice, v obraz je bil zabuhel in rdečkast. Obtoženi ga je s kletvicami pošiljal stran, nato pa znorel in ga napadel z nožem. Najprej ga je zabodel v trebuh, sam se je branil. Z nožem ga je ranil še večkrat (zabodel ga je tudi v prsni koš in stegno ter ga večkrat porezal po roki, piše v obtožbi, a njegovo življenje ni bilo ogroženo), nato sta padla, brat pa ga je udarjal in pri tem vpil, kaj vse mu bo naredil. Spor je nato prekinila mama. Ta je sicer povedala, da je slišala hrup in vstopila v sobo, tam pa videla, kako Dejan Marka drži za vrat.

Tožilstvo je sicer že v obtožbi predlagalo zaslišanje več prič, angažirana pa sta bila tudi že dva sodna izvedenca. Sodni izvedenec za psihiatrijo Dragan Terzič je tako ugotovil, da je Žnidaršič Nenadovič dejanje storil s stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi vpliva alkohola in učinkov interferona ter psihičnih težav. Terzič bo svoje mnenje predstavil tudi na sodišču, saj bi ga Bavcon rad neposredno zaslišal.

Bo pa obtoženi do naslednje obravnave 11. decembra namesto v priporu, kjer je bil od avgusta, počakal v hišnem priporu, in sicer v drugem stanovanja svoje mame, kot je to predlagal zagovornik. Kot je povedal sodnik, je tudi sodni izvedenec ocenil, da ni verjetnosti, da bi obtoženi, ki še nikoli ni bil kaznovan, ponavljal kazniva dejanja, edini konflikt pa je imel z bratom, s katerim bosta zdaj ločena.