Redarji za umik odloka, ki prepoveduje lajanje psov

Nenavadni odlok, ki ponoči prepoveduje lajanje psov, so sprejeli v občini Log-Dragomer.

Objavljeno
16. november 2011 18.53
Posodobljeno
16. november 2011 18.53
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - V Občini Log-Dragomer so svetniki sprejeli precej nenavaden odlok, ki v nočnih urah prepoveduje lajanje psov. Lastnika psa, ki bo ponoči lajal, lahko oglobijo s sto evri kazni.

Zaradi nenavadnega odloka, edinega takega pri nas, so se že pritožili občinski redarji. Sindikat občinskih redarjev Slovenije se je obregnil predvsem ob peti odstavek 11. člena, ki pravi, da »v naseljih ni dovoljeno imeti na prostem psa ali druge živali, ki s svojim laježem oziroma oglašanjem moti občane pri počitku med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj« in določa sankcijo za oglašanje živali (globa v višini sto evrov).

Kot so zapisali v izjavi za javnost, se jim zdi odlok pravno, vsebinsko in moralno sporen, »ker presega meje dopustnega urejanja, ni usklajen z drugimi predpisi in je na spornem delu v nasprotju tudi z moralo«. Zato pozivajo svetnike, da odlok razveljavijo.

»Sporna določba, za katero ste predpisali tudi sankcijo, je nezakonita iz več razlogov. Način storitve prekrška (tudi kršitev odloka je prekršek) predpisuje Zakon o prekrških, ki v 8. členu glede načina storitve napotuje neposredno na kazenski zakonik. Prekršek se lahko stori z naklepom ali malomarnostjo. Iz dikcije tega člena in vsebine storjenega prekrška je jasno, da takšen prekršek ne more biti storjen naklepoma, niti iz malomarnosti, ker ni nobene vzročne povezave z ravnanjem posameznika in hrupom, ki jo povzroča žival,« so še zapisali v sindikatu občinskih redarjev, kjer ne želijo izvajati tako »neživljenjskih, moralno spornih in nezakonitih predpisov«.