Rinpoche se v Sloveniji ne počuti varnega

Če Shenpena Rinpocheja prihodnjič ne bo na sodišče, bo za njim razpisan evropski priporni nalog.

Objavljeno
08. oktober 2013 20.20
SLOVENIJA,15.6.2011,NAPADENI LAMA RINPOCHE.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Danes bi moral zaradi domnevne krive ovadbe na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča sesti Ronan Chatellier­ oziroma Shenpen Rinpoche, vodja budistične skupnosti Dharmaling. A sodišču je sporočil, da se v Sloveniji ne počuti varnega in naj ga zaslišijo na videokonferenci.

Ronana Chatellierja je policija dvakrat ovadila zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe, saj je po njihovem mnenju lagal o okoliščinah napada na Golovcu pred dvema letoma, nato pa še lani, ko sta domnevno neznanca uresničila grožnje in se vrnila ter ga spet napadla. Medtem ko je tožilstvo prvo ovadbo policije zavrglo, se je strinjalo, da je dovolj dokazov o tem, da je Chatellier glede drugega »napada« v Ljubljani lagal, in zoper njega vložilo obtožni predlog.

A Rinpocheja na sodišče ni bilo, sodnici Mojci Lendvaj Brecelj je poslal opravičilo, ki pa je njegov izostanek označila za neupravičen. Rinpochejev zagovornik Mitja Inkret je sodnici pojasnil, da je njegova stranka v Franciji. A če se 19. novembra, na ta dan je sodnica prestavila začetek sojenje, Rinpoche ne bo prikazal na sodišču, bo za njim razpisan evropski priporni nalog, je bila odločna. Sodnica je zagovornika tudi opozorila, da je naslov, ki ga je sporočil Rinpoche, že na prvi pogled pomanjkljiv. Inkret je povedal, da se bo glede tega posvetoval s Chatellierjem in sporočil pravi naslov.

Čeprav vzrokov za izostanek zagovornik ni hotel pojasnjevati, smo neuradno izvedeli, da je Chatellier v opravičilu zapisal, da se v Sloveniji ne počuti varnega, zato je sodišču predlagal, naj ga zasliši na videokonferenci. Sodnico je zanimalo še, ali Chatellier potrebuje tolmača, saj je iz spisa razvidno, da se je s policisti pogovarjal v angleščini, medtem ko je opravičilo napisano v brezhibni slovenščini. Inkret je pojasnil, da ima njegova stranka ljudi, ki zanj pišejo, da pa res potrebuje tolmača za angleški oziroma francoski jezik.

»Napaden, ker je brez dlake na jeziku«

»Med sprehodom na Golovcu sta me napadla dva moška, eden od njiju me je zabodel,« je pred dobrima dvema letoma Ronan Chatellier dejal na tiskovni konferenci, ki jo je sklical kar pred ljubljanskim kliničnim centrom. Chatellier, ki je zbranim novinarjem pojasnjeval, da sta mu neznanca prebodla desno pljučno krilo, je pri tem potožil, da so bili v budistični skupnosti pred tem že večkrat tarča groženj, a policija ni ukrepala, saj njihovih prijav ni jemala resno.

Niti po napadu ni bil zadovoljen z delom policistov, češ da ga niso zaščitili in so zadevo obravnavali kot povzročitev lahke telesne poškodbe, čeprav je bil sam prepričan, da je to bil poskus umora: »Policija se zgane šele, ko si mrtev!« je bil oster. Rinpoche je še dejal, da sam morebiten motiv za napad vidi v tem, da je večkrat brez dlake na jeziku in pove, kar misli, tudi o financiranju večjih verskih skupnosti v Sloveniji.

Policija je primer preiskala, a zadeva se ni končala z ovadbo moških v temnejših oblačilih, ki naj bi surovo napadla budista, temveč z ovadbo zaradi krive ovadbe, saj so policisti dognali, da je napad nase zrežiral in jim lagal. Da je v javnosti pretiraval o poškodbah, je razkril novinar Dnevnika, ki mu je Rinpoche pokazal izvid, iz katerega je bilo razvidno, da je šlo le za ureznino, ki ni prišla niti blizu pljučnemu krilu.

Tudi ko so iz skupnosti Dharmaling lani sporočili, da sta ga neznanca tokrat z nožem napadla pred njegovo hišo v Ljubljani in s tem uresničila grožnje ob prvem napadu, da se bosta vrnila, je bilo v njegovi zgodbi očitno dovolj nedoslednosti, da so policisti sklenili, da laže. Tokrat so se tudi tožilci strinjali, da je dokazov dovolj.