Za obglavljenje očeta v zapor za 28 let

Obramba napovedala pritožbo Robert Supančič je moril prišteven, pomen dejanja je razumel in ga imel v oblasti

Objavljeno
20. november 2015 16.10
Pričetek sojenja Robertu Supančiču, 9.4.2015, Maribor
Robert Galun
Robert Galun

Maribor – Sodni proces zoper 33-letnega Roberta Supančiča se je iztekel po pričakovanjih. Zaradi zahrbtnega umora očeta mu je sodišče izreklo visoko zaporno kazen, za rešetkami bo kar 28 let. Dejanje je po prepričanju sodnega senata zagrešil prišteven.

Tako kot na začetku procesa je sodnica Danila Dobčnik Šošterič tudi ob koncu sojenja snemalcem in fotoreporterjem prepovedala snemanje in fotografiranje obtoženca od spredaj, kot je to običajno. Nekaj kadrov oziroma posnetkov je dovolila narediti le od strani, pa še te iz precejšnje oddaljenosti. Toda strah, da bi Supančič reagiral nepredvidljivo, je bil odveč. Sodbi je prisluhnil povsem mirno, ob izrečeni visoki kazni ni niti trznil.

Supančič je 64-letnega očeta brutalno umoril 6. decembra lani v hiši v Zgornji Kungoti. Medtem ko se je oče odpravljal na srečanje z bratom, bil je že oblečen in obut, ga je napadel od zadaj, ga trikrat zabodel v vrat in mu nato na tleh z nožem z 21-centimetrskim rezilom odrezal glavo.

Oče je bil med 
obglavljanjem živ

Kot je dejala sodnica, se je to po ugotovitvah sodne izvedenke Vesne Štitić zgodilo okrog devete ure zjutraj. Da je bila žrtev med obglavljanjem še živa, je patologinja pri obdukciji ugotovila na podlagi krvi, ki jo je našla v pljučih. Tja je lahko prišla le z vdihovanjem.

Umorjenega Boruta Supančiča je našel njegov brat Darko Supančič. Čakal ga je in klical, a sta bila oba telefona izklopljena, je dejala sodnica, zato se je odpeljal do njega in v hišo vstopil skozi odprta vrata terase. Po sodničinih besedah so policisti telefon umorjenega našli v jašku na dvorišču, prav tam, kjer je sosed opazil Roberta Supančiča, kako se sklanja.

Po dejanju se je morilec z očetovim avtom odpeljal na Dunaj, kjer se je nato potikal po preddverju prestižnega hotela Kaiserhof in kramljal s turisti. Tam so ga aretirali avstrijski policisti, prav tako so v avtu našli potovalko z noži. Med njimi je bil tudi nož, prirejen povsem enako kot tisti, ki so ga odkrili na kraju zločina. Ročaj je bil ovit z vrvico, da ne bi zdrsnil, je dejala sodnica.

Vse se je vrtelo 
okrog prištevnosti

Glavno vprašanje sodnega procesa se je sicer vrtelo okrog morilčeve prištevnosti. Sodni senat je na koncu prikimal psihiatru Mladenu Vrabiču, ki je ocenil, da je Supančič razumel pomen svojega dejanja in ga imel v oblasti. »To ustreza diagnozi, pod katero ste bili vodeni v preteklih letih, ko se je izvajal ukrep ambulantnega zdravljenja,« je dejala sodnica.

Supančič je namreč pred dvanajstimi leti že izbruhnil, takrat je umoril mater Slavico Supančič in poskušal umoriti sosedo Adelo Bračič. Sodni senat, v katerem je takrat sedela tudi Danila Dobčnik Šošterič, ga je poslal na psihiatrično zdravljenje, ki pa je trajalo le tri leta, saj so zdravniki presodili, da je sposoben živeti na drugi strani zidov psihiatrične ustanove. Zdaj, dvanajst let pozneje, je psihiater Vrabič ocenil, da obstaja velika možnost ponovitvene nevarnosti.

Pred 12 leti neozdravljivo bolan, zdaj zdrav

Odvetnik Viktor Osim se s tako razlago ne strinja in napoveduje pritožbo zoper sodbo, saj sodišče ni ugodilo njegovi prošnji, naj v postopek povabijo še komisijo za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete. »Pred dvanajstimi leti so na prvi stopnji rekli, da je gospod bolan, da je shizofrenik, shizofrenija pa je neozdravljiva. Danes pravijo, da je zdrav. Zdaj hočem od izvedencev izvedeti, ali so ga takrat polomili, ali je bilo njihovo mnenje napačno in je mnenje sedanjega izvedenca popolnoma pravilno. Tega v procesu nisem doživel, tako da je dvom ostal. Takrat so eminentni slovenski psihiatri povedali, da je shizofrenik, ocenili so, da gre za hebefrensko shizofrenijo, ki je neozdravljiva, danes pa je izvedensko mnenje povsem drugačno, da je to storil v popolnoma prištevnem stanju.«

Tožilstvo predlagalo 
30 let zapora

Bistveno bolj je lahko s sodbo zadovoljno tožilstvo, ki je sicer predlagalo izrek najvišje možne kazni, 30 let zapora. Tožilka Tadeja Majcen je povedala, da se bodo o vložitvi pritožbe odločili po prejetju pisne obrazložitve sodbe.

Supančič, ki se je branil, da se dogodka ne spominja in je prepričan, da je oče še živ, bo zaradi begosumnosti ostal v priporu, kjer je od 23. januarja letos, pred tem je mesec in pol na izročitev Sloveniji čakal za avstrijskimi rešetkami. Sodišče mu je tudi zaseglo vse nože, stroškov sodnega postopka in plačila odvetnika, dodeljenega po uradni dolžnosti, pa ga je oprostilo.