Rokomavhi Ane Jud se lahko prodajajo

Založba Učila pri oglaševanju knjige Ane Jud Dosje Rokomavhi ne bodo uporabljala imen zdravstvene zavarovalnice Vzajemna in Marka Jakliča, slednja pa sta odstopila od zahteve po prepovedi prodaje knjige.

Objavljeno
22. marec 2007 15.25
Ljubljana – Današnji prvi narok v gospodarskem sporu med zdravstveno zavarovalnico Vzajemna in njenim predsednikom uprave Markom Jakličem na eni strani ter založbo Učila International, ki distribuira knjigo Ane Jud Dosje Rokomavhi, je bil hkrati zadnji, saj se je končal s sodno poravnavo. Učila bodo lahko knjigo prodajala še naprej, a pri oglaševanju ne bodo smela uporabljati imen Vzajemne in Jakliča.

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna in predsednik njene uprave Marko Jaklič sta prek sodišča zahtevala od založbe Učila International prepoved prodaje in oglaševanja knjige Dosje Rokomavhi. Zahtevek so obravnavali na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča, s poravnavo pa sta lahko zadovoljni obe strani. Učila, ki jih je zastopala odvetnica Nina Zidar Klemenčič, so se v poravnavi zavezala, da ne bodo več uporabljala imena Vzajemne in Jakliča v namen oglaševanja knjige Judove, Vzajemna in Jaklič pa sta se po besedah odvetnika Mateja Erjavca odpovedala vsem zahtevkom po prepovedi prodaje in oglaševanja knjige.

Knjiga se bo tako lahko nemoteno prodajala, sodni postopki, v katere so bila vpletena Učila kot distributer, pa so se s to poravnavo za založbo končali. Tožbeni zahtevek Vzajemne in Jakliča, ki od Ane Jud zahtevata skupaj slabih 62 tisoč evrov – od tega 20 tisoč evrov zahteva Jaklič za duševne bolečine, preostalo pa zavarovalnica za nepremoženjsko škodo – pa bodo obravnavali ločeno na civilnem oddelku tega sodišča.

Kot je znano, se je prah v zvezi s knjigo dvignil še preden je ta zagledala luč dneva, avtorica v knjigi omenja precej znanih imen, kar nekaj prostora pa je namenila Vzajemni in njenemu predsedniku. Med drugim razkriva, da je kot tajna sodelavka policije brez vednosti sogovornikov snemala pogovore glede dejavnosti prvega moža Vzajemne, ki mu pri poslovanju očita domnevne nepravilnosti in nezakonita dejanja, policija naj bi ji bila pomagala tako, da so ji v torbico všili majhen snemalnik z mikrofončkom.