Romski spopad pred vrati novomeške policijske postaje

Pred vrati policijske postaje na Ljubljanski cesti se zgodil pretep med Romi. V obračunu je eden od udeležencev z nožem v ramo zabodel drugega Roma, ki so ga odpeljali na operacijo.

Objavljeno
27. april 2007 14.13
Novo mesto – Pred vrati policijske postaje na Ljubljanski cesti se je včeraj okrog sedme sedme ure zvečer zgodil pretep med Romi. Po naših informacijah naj bi se incident začel že pol ure prej na bencinskem servisu, ki je le streljal od stavbe novomeške policijske uprave in kamor pogosto hodijo Romi. Tam naj bi Rom iz največjega novomeškega romskega naselja Brezje grozil sokrajanu, ki naj bi se zaradi tega zatekel pred vrata policijske postaje.

Kot so zapisali v policijskem poročilu, se je nato med zbiranjem obvestil nekaj minut čez 19. uro pred policijsko postajo z osebnimi avtomobili pripeljalo večje število Romov, neuradno smo izvedeli, da jih je bilo okrog 60. »Med njimi je prišlo do pretepa, pri tem pa je bil eden od udeležencev zaboden z ostrim predmetom, zato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v novomeško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju,« so sporočili iz novomeške policijske postaje. Kot je povedal eden od očividcev, naj bi Rom, ki naj bi že imel bogato kriminalno preteklost, z nožem v ramo zabodel drugega Roma, ki so ga odpeljali na operacijo. Po naših informacijah so v bolnišnico odpeljali še dva udeleženca pretepa. Tako napadeni, približno 20 let stari Rom, kot napadalec naj bi se ukvarjala z zbiranjem in prodajo železa. Kaj je bil vzrok napada, policisti ne povedo zaradi preiskave, ki še poteka.

Kot je razbrati iz policijskega poročila, so policisti in kriminalisti izsledili štiri osumljence, torej so iz kraja dogodka pobegnili, in jim odvzeli prostost: »Po zbranih obvestilih in dokazih pa bodo zoper storilce dali kazenske ovadbe zaradi kaznivega dejanja hude telesne poškodbe.« Uspeli smo še izvedeti, da je napadalec zagrozil poškodovanemu Romu, da ga bo počakal doma v Brezju, ko pride iz bolnišnice in tam dokončal obračun. Na policijski postaji nam niso povedali, kaj je bil razlog, da so štirje policisti stražili tudi pred romskim vrtcem Pikapolonica v romskem naselju Brezje. Tja smo se namreč odpravili okoli 22. ure zvečer, saj naj bi po naših informacijah ravno pod vrtcem živel osumljeni napadalec, vendar je bil v Brezju takrat vse mirno.

Cesta pred policijsko postajo, ki je bila vse od spopada zaprta, je bil ponovna odprta okrog 22.30 ure, ko so policisti začeli preiskavo še na bencinskem servisu, ki je bil prav tako predčasno zaprt.