Romunskemu posiljevalcu deset let zapora

Obtoženega, ki je v okolici Kopra posilil in pretepel dekle, so na podlagi DNK profila izsledili v Španiji.

Objavljeno
25. september 2012 11.28
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Koper - Sodni senat koprskega okrožnega sodišča je včeraj za zaprtimi vrati Romuna Danuta Calmuca, ki je leta 2003 surovo posilil tedaj 21-letno dekle z okolice Svetega Antona, obsodilo na deset let zapora.

Takšno kazen je predlagalo tudi tožilstvo, medtem ko je Calmucova obramba predlagala največ šest let zaporne kazni, poročajo Primorske novice.

Sojenje, ki se je začelo konec avgusta, so na sodišču zaradi zaščite zasebnosti žrtve sicer uspešno skrivali pred očmi javnosti.

Obtoženega, ki je novembra 2003 v okolici Kopra dekle posilil in hudo pretepel, so marca letos na podlagi odvzetega DNK profila izsledili v španski Sevilli in ga nato izročili slovenskim kriminalistom.

Romuna so že obravnavali v različnih državah, tudi pri nas, v svoji domovini pa je bil med letoma 1988 in 1998 zaradi več kaznivih dejanj tatvin in ropa obsojen na skupno 29 let zapora.

Junija je na okrožnem sodišču potekal predobravnavni narok, a je že tedaj sodnica Tatjana Pavlovec na predlog tožilstva izključila javnost, saj da gre za občutljivo tematiko, obravnava pred javnostjo pa bi oškodovanki povzročila nepotrebno stigmatizacijo in travme.