Rop z razlogom: odvrgli letake, odnesli eksponate, izginili v noč

V galerijo Alkatraz na Metelkovi je vstopilo okoli 15 zamaskiranih neznancev, odvrglo letake in opustošilo razstavo.

Objavljeno
09. oktober 2013 17.38
Nina Krajčinović, Ljubljana, V.U., Delo.si
Nina Krajčinović, Ljubljana, V.U., Delo.si
Ljubljana – »Ne bomo bager, ki ruši Rog,« je pisalo na letakih, ki so jih v torek zvečer po nasilni odtujitvi umetniških del Marije Mojce Pungerčar, ki je v galeriji Alkatraz razstavljala svoj projekt Socialdress – Moč ljudem, za seboj pustili zamaskirani storilci. Čeprav je bila akcija sprva videti kot umetniški performans, se je kmalu izkazalo, da je šlo za resnično krajo.

V torek okoli 16. ure je v galerijo Alkatraz vstopila skupina približno petnajstih zamaskiranih ljudi in začela jemati razstavne eksponate. Pred odhodom so po prostoru raztresli letake z omenjenim napisom, nato pa zapustili galerijo.

Tudi študentka, ki je v tistem času delala v galeriji, je najprej mislila, da gre za performans, a glede na to, da dela do danes niso bila vrnjena, je vedno bolj videti, da to ne drži. Jadranka Plut, umetniški vodja in kuratorica galerije, pravi, da nasilno odtujitev umetniških del ostro obsojajo, predvsem se s tovrstno akcijo ne strinjajo zato, ker skupina v svojih stališčih ni bila jasna. Po njenih besedah ugibanja, kdo bi lahko stal za akcijo, vodijo k uporabnikom Roga, ki jim sodelovanje Marije Mojce Pungerčar, avtorice odtujenih razstavnih eksponatov z izvezenimi gesli vseslovenskih vstaj, z občinskim projektom RogLab menda ni pogodu.

Rogovci o kraji ne vedo nič

Toda to so zgolj ugibanja, poudarja Plutova, vsekakor pa je prepričana, da tovrstne akcije ne bi smele biti uperjene proti umetnikom, temveč »naslovljene na tiste, ki o rušitvi Roga odločajo«. O morebitni vpletenosti začasnih uporabnikov Roga smo povprašali Sergeja Halabarca, ki tam vodi galerijo Kljub Vsemu. Povedal je, da so tudi rogovci – vsaj tisti, s katerimi je sam govoril – za akcijo izvedeli iz medijev, zato ne more potrditi, da je za krajo resnično odgovoren kateri od njih.

»Snemite maske!«

Razstava je nastala po delavnici projekta Socialdress – Moč ljudem, ki je kot tečajnike gostila ženske, prednost pa so imele brezposelne. »Napadanje družbeno ozaveščenih projektov, v katerih sodelujejo nepriviligirane osebe, je nesmiselno in obsodbe vredno,« so sporočili iz galerije. Pungerčarjeva je krajo umetniških del ter dela gospodinjske opreme, ki so jo uporabili za prikaz izdelkov, obsodila ter povedala, da je zaradi »zahrbtnega napada na umetniški projekt in uničenja razstave zgrožena in prizadeta«. Storilce poziva, naj snamejo maske, svoja stališča odkrito povejo, ukradena dela in opremo pa vrnejo.

O dogodku je bila obveščena tudi policija. Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave je potrdil, da so storilci povzročili za približno 30 tisoč evrov škode in da kriminalistična preiskava še poteka.