Roparja naravnost policistu v roke

Po priznanju obsojen: Kristjanu Lovriću za rop in poskus ropa štiri leta in šest mesecev zapora.

Objavljeno
03. maj 2017 22.32
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – »Stala sem za točilnim pultom in pripravljala pijačo, ko se je približevala stranka. Nisem niti dvignila pogleda, samo prijazno sem pozdravila, nato pa onemela,« pripoveduje točajka, ki je tistega dne delala v sevniškem lokalu Jumbo cafe. A ni bila stranka, temveč ropar, z masko na glavi in nožem v roki, ki je zahteval denar. Dala mu je izkupiček, 155 evrov, in možakar je izginil.

Zamaskirani ropar je bil Kristjan Lovrić, ki ga je na roparskem pohodu spremljal Ivica Šušnja Vražić. Ta je na prijatelja čakal na bencinski črpalki v Sevnici. Smola je bila trikratna. Prvič, da je nasproti črpalke policijska postaja, drugič, da so bili policisti obveščeni, da sta dva nepridiprava tega dne že poskušala oropati Mercatorjevo trgovino v Brestanici, največja nesreča pa ta, da se je na bencinski črpalki ravno takrat mudil policist, ki sta mu tako oba roparja padla v roke.

Dobro sta se pripravila

Sicer pa sta se hrvaška državljana na ropanje dobro pripravila. Dan pred kaznivim dejanjem sta se pripeljala s Hrvaške v Slovenijo. Šušnja Vražić je parkiral vozilo pred trgovino Mercator, Lovrić pa je vstopil v trgovino in si jo podrobno ogledal. Potem sta se vrnila na Hrvaško, naslednji dan pa sta spet potovala v Slovenijo. Odpeljala sta se v Brestanico in ponovila vajo, le da je bil tokrat Lovrić zamaskiran, v rokah pa je imel vojaški nož. Grozil je prodajalki in zahteval denar, ta pa se ni vdala in je glasno kričala, tako da je ropar pobegnil v vozilo, v katerem ga je čakal soobtoženi Šušnja Vražić, in odpeljala sta se naprej. Še isti dan sta ropala tudi v prej omenjenem gostinskem lokalu in pobrala denar, a so ju takoj ujeli.

Storila sta vsak po eno kaznivo dejanje ropa in poskusa ropa. Lovrić je dejanje priznal, se globoko pokesal in povedal, da so ga v to pripeljale življenjske razmere. Je brez službe in brez dohodkov, skrbeti pa mora za osemletno hčer. Nikogar ni želel raniti ali mu povzročiti zla in zelo mu je žal, da je to storil.

Sporazum o priznanju in višini kazni

S tožilstvom je sklenil sporazum o priznanju krivde in višini kazni, ta pa znaša štiri leta in šest mesecev zapora. Za poskus ropa je bil obsojen na dve leti zapora, za rop na tri, na podlagi tega pa mu je sodišče izreklo omenjeno enotno zaporno kazen. Sodišče ga je oprostilo plačila stroškov postopka, mora pa plačati stroške pooblaščenke, ki je zastopala trgovko iz Mercatorja. To je z odškodninskim zahtevkom, ki ga je vložila verjetno za prestani strah, napotilo na pravdo. Lastnik oropanega sevniškega lokala pa je ukradeni denar že dobil nazaj.

Obsojenemu Lovriću, sodba še ni pravnomočna, so zaradi begosumnosti podaljšali pripor, prav tako tudi Šušnja Vražiću, ki krivde ni priznal. Oba sta bila sicer že obsojena zaradi premoženjskih deliktov, Šušnjo Vražiča zaradi sojenja iščejo tudi v Nemčiji.