Rušenje črne gradnje, globa novinarjem

Novinarje, ki so hoteli pospremiti začetek rušenja, pa so policisti oglobili zaradi neupoštevanja prometnih znakov.

Objavljeno
01. oktober 2013 21.11
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Ljubljana – Na počivališču Povodje ob gorenjski avtocesti tik pred Ljubljano so včeraj začeli rušitveni postopek za nelegalno zgrajen lokal, ki ga je kot najemnik Darsovega počivališča postavil Janez Tičar. Novinarje, ki so hoteli pospremiti začetek rušenja, pa so policisti oglobili zaradi neupoštevanja prometnih znakov, ki niso dovoljevali vožnje na počivališče.

Postopek za rušenje nelegalnih objektov se je začel že leta 2000, ko so Janezu Tičarju izdali prvo odločbo zaradi nelegalnega objekta, so sporočili z inšpektorata za promet, energetiko in prostor. Sledila je »klasična« zgodba (pritožba na odločbo, zavrnitev pritožbe na drugi stopnji, tožba na upravno sodišče, zavrnjena tožba), po kateri je Tičar del objekta odstranil, vseh rušitvenih del pa ni končal.

Gradbeni inšpektor je leta 2009 zapečatil objekt in zahteval njegovo odstranitev, šele avgusta letos pa ugotovil, da objekt še stoji. Na inšpektoratu so zato poiskali zasebno podjetje, ki bo v imenu inšpekcije porušilo nelegalni objekt. V Darsu so pojasnili, da Janez Tičar ni imel dovoljenja Darsa za postavitev objektov na počivališču Povodje.

Čeprav bi lahko po pogodbi postavil le začasni objekt, je zgradil objekt, za katerega bi moral zbrati vso dokumentacijo, so pojasnili v Darsu. Enako je Tičar ravnal tudi na Lipcah, kjer je imel v najemu počivališči na obeh straneh avtoceste in kjer so mu predlani odstranili nelegalno zgrajena gostinska objekta. Janez Tičar je včeraj spremljal začetek rušenja in tarnal, da je izgubil vse, kar je imel.

Špela Ankele, novinarka Slovenskih novic, je o dogodku povedala, da so jo policisti prvič v desetletni novinarski karieri oglobili med opravljanjem dela (plačati morajo po 160 evrov globe). Hkrati novinarjem niso dovolili, da bi postopek spremljali naprej, saj so od zbranih novinarjev zahtevali, naj se s službenimi vozili odstranijo s počivališča, in kot je poudarila Ankeletova, so jim onemogočili opravljanje novinarskega dela.

Policisti so bili na počivališče Povodje napoteni, tam pa so ugotovili kršitve prometnih predpisov. V Darsu so jih opozorili na nepravilno parkirana vozila na avtocesti, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek. Policisti so tam le opravili svoje delo, je dodal. V Darsu pravijo, da so jih za popolno zaprtje počivališča prosili na inšpektoratu, zato so počivališče ustrezno označili s prometnimi znaki.