S pretvezo zaposlitve "vabili" tujke

Policija je v prvih 11 mesecih letos obravnavala tri primere trgovine z ljudmi ter 17 primerov zlorabe prostitucije, od katerih bi v osmih primerih lahko šlo za organizirano kriminaliteto.

Objavljeno
14. december 2006 15.35
Ljubljana - Policija je v prvih 11 mesecih letos obravnavala tri primere trgovine z ljudmi ter 17 primerov zlorabe prostitucije, od katerih bi v osmih primerih lahko šlo za organizirano kriminaliteto. Poleg že zaznanega načina spolnega izkoriščanja je policija obravnavala primere izkoriščanja z vabljenjem oškodovank v državo s pretvezo obljubljene zaposlitve, nato pa so bile tujke prisiljene v izvrševanje kaznivih dejanj, kažejo predstavljeni podatki.

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Policijske uprave (PU) Kranj Boštjan Lindav in vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto Roman Kržan sta predstavila rezultate večmesečnega preiskovanja organiziranih kriminalnih združb, ki sta organizirali in izvajali kazniva dejanja s področja prostitucije in trgovine z ljudmi.

Žrtve tudi iz članic EU

V okviru preiskovanj navedenih kaznivih dejanj je bilo zaznanih 20 oškodovank kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in 9 oškodovank trgovine z ljudmi, 20 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije je izvrševalo 11 osumljencev ter 9 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi 9 osumljencev.

Kot je povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Boris Kanduti, žrtve trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije ne izvirajo samo iz držav izven Evropske unije (denimo Ukrajine, Moldavije, Romunije, Bolgarije, Dominikanske Republike, Kolumbije), temveč so žrtve trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije tudi državljanke članice EU Slovaške.

“Podjetna” Kranjčana


Lindav je predstavil primer z območja Kranja, kjer so kriminalisti pridobili informacije, da 49-letni Kranjčan in 72-letna Kranjčanka v enem od gostinskih lokalov na območju Kranja omogočata gostom, da proti plačilu koristijo spolne storitve deklet, državljank Kolumbije in Moldavije, in da jim z odvzemom potnih listin omejujeta gibanje. Na ta način sta osumljena zaslužila več milijonov tolarjev.

Kot je še povedal Lindav, so po preiskovalnih ukrepih, kjer so zbrali dovolj dokazov zoper osumljena, v noči na 9. december Kranjčanoma odvzeli prostost, naslednjega dne pa so ju privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kranju, ki je zoper njiju odredil pripor.

Razbili združbo tihotapcev ljudi

Prav tako so se s primerom trgovine z ljudmi in prostitucije ukvarjali kriminalisti iz Novega mesta. Kot je povedal Kržan, so 19. oktobra odvzeli prostost štirim osebam, ki so utemeljeno osumljene, da so kot člani mednarodne hudodelske združbe izkoriščali in prisiljevali v prostitucijo več državljank Slovaške. Združbo, ki je delovala tudi na območju PU Koper, Nova Gorica, Ljubljana in Maribor, je vodil slovenski državljan.

Kriminalisti so pridržali tri osebe in jih po končanem pridržanju privedli preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novem mestu, ki je zoper njih odredil pripor. Za preostale osebe potekajo aktivnosti za prijetje, v katerih pa sodelujejo tudi slovaški policijski organi, je še dodal Kržan.