S prodajo marihuane bi zaslužil 400.000 evrov

Sedemintridesetletni Ljubljančan o propadlem poslu razmišlja v hišnem priporu.

Objavljeno
02. november 2011 08.10
Posodobljeno
02. november 2011 08.10
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Kot smo že poročali v Nedelu, se je v soboto dopoldne v naselju Vnanje Gorice kar trlo mož v modrem. Kmalu so se razširile govorice, da so v ulici Požarnice preiskali gospodarski objekt in stanovanjsko hišo, kjer je osumljenec v posebej prirejenih prostorih domnevno gojil večjo količino konoplje.

Viški policisti so tega dne res izvedli sklepni del akcije, ki se je končala s hišno preiskavo, zasegom konoplje in opreme ter aretacijo 37-letnega osumljenca iz Ljubljane, ki si je prostor za nelegalne posle uredil v objektu svojih staršev.

Maja Ciperle Adlešič, tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave, je sporočila, da so med hišno preiskavo zasegli okrog 4500 sadik prepovedanih rastlin, opremo in druge pripomočke za uspešno gojenje.

Kakšna je vrednost zasežene opreme, ni jasno, ve se le, da bi s prodajo marihuane na drobno osumljenec lahko zaslužil približno 400.000 evrov.

Da se je 37-letnik posla lotil vse prej kot amatersko, pove že podatek, da je imel dovršen namakalni sistem, grelne naprave, vlažilce zraka, močnejše luči, ki so spodbujale rast, skrbel je za primerno temperaturo in kislost zemlje ter prezračevanje prostorov.

Kriminalisti in policisti so iz hiše in gospodarskega objekta kar nekaj časa odnašali vse zasežene stvari, med drugim tudi precej gnojila in zemlje.

Potem ko so kriminalisti zaključili obširno preiskavo, so se z osumljencem pogovorili še na policijski postaji. Po zaslišanju so ga odpeljali še pred preiskovalnega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča in ta je za 37-letnega Ljubljančana odredil hišni pripor.

Prostori za tako imenovano hidroponično gojenje konoplje niso za preiskovalce nobena novost, zaseg v Vnanjih Goricah pa je količinsko zelo velik. Nepridipravi se tovrstnih nečednosti lotijo po že znanem »receptu«. V prostore z rastlinami namestijo močne luči, ki nadomestijo dnevno svetlobo in toploto, ter s tem omogočajo bujnejšo rast prepovedane zeli.

Postopek ponavadi avtomatizirajo s časovno nastavitvijo, ki skrbi za vklapljanje in izklapljanje luči, ventilacijo, dotok vode in vlažnost prostora.

Opojnim rastlinam pri rasti pomagajo še s pesticidi in težkimi kovinami, ki so že same po sebi škodljive za zdravje. Ravno idealni pogoji za gojenje so priložnost za nelegalni zaslužek, saj tovrstni vrtnarji pridelek lahko »požanjejo« celo do šestkrat na leto.

Strokovnjaki opažajo, da je tovrstni način gojenja vedno bolj priljubljen. Ne le doma, tudi v tujini je specializirano gojenje konoplje, s katerim dosežejo večjo vsebnost THC, vse bolj pereč problem. Policisti so zasegli za več kombijev konoplje in opreme za nezakonito agronomsko pot do vrtoglavega zaslužka.