S solzami v očeh prepričeval sodišče

Davor Fendre se brani, da obsojenca Jožefa Kovača ni nagovarjal k štirikratnemu umoru.

Objavljeno
10. december 2015 21.34
Sodišče
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – Solzice so tekle po licu Davorju Fendretu, ko je včeraj na novomeškem okrožnem sodišču med glavno obravnavo prebral svoj zagovor, v katerem je ovrgel vsebino prijave zaporniškega kolega Jožefa Kovača, ki mu je očital napeljevanja k štirikratnemu umoru: Fendretove nekdanje partnerke, ki naj bi ga varala, njenih staršev, ki sta na dražbi odkupila njegovo hišo in sta partnerko hujskala proti njemu, in njenega sina, ki ga je imela z drugim moškim in ga je imenoval pankrt.

Davor Fendre je imel ves čas postopka vklenjene roke in noge, čeprav sta njegovo zagovornika Boštjan Penko in Boris Kanduti prosila, naj sodišče dovoli, da ima proste vsaj roke, da bo lahko prelistaval zagovor, a jima ni uspelo. Maja letos bi moral Fendre oditi na prostost, saj je bil v zaporu na Dobu štiri leta in pol zaradi fizičnega, psihičnega in spolnega nasilja nad svojo partnerko. Toda vse skupaj se mu je sfižilo, saj mu je bil nekaj dni pred iztekom zaporne kazni odrejen pripor.

V začetku maja so namreč na policijski postaji v Šentjurju prejeli pismo obsojenca Jožefa Kovača, ki je opisal, kako ga je Fendre nagovarjal, naj, ko bo prišel na prostost, ubije Fendretovo nekdanjo partnerico Anjo S., njene starše in Anjinega 13-letnega sina.

Obtožnica novomeškega tožilstva Fendreta bremeni umora iz brezobzirnega maščevanja, ko je v obdobju od konca poletja 2014 do konca istega leta v zaporih na Dobu Kovača večkrat nagovarjal h kaznivemu dejanju umora, da mu bo dal bogato nagrado, če bo likvidiral vse štiri, in da bi bilo za njega idealno, če bi to naredil, ko bo on še v zaporu. S tem je storil štiri kazniva dejanja napeljevanja k umoru, Kovač pa je menda storitev teh dejanj odklonil. Kovač prestaja 30-letno zaporno kazen na Dobu, ker je leta 1999 umoril podjetnika Milana Tilijo. Toda lani marca je Kovač vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Ker mu niso ugodili, zdaj pravico išče na ustavnem sodišču. To je menda izkoristil Fendre, ki je Kovaču zaupal svoje težave, ki si jih je nakopal prav zaradi svoje bivše, ki je domnevno imela drugega moškega, na sodišče pa da je vložila tudi odškodninski zahtevek za hišo, ki je bila Fendretova.

Drug drugega obtožujeta

Fendre je med včerajšnjim pisnim zagovorom odločno zanikal navedbe iz obtožnice, češ da ne bi nikoli naredil nič slabega svoji nekdanji partnerki, saj vzgaja njuna dva krasna otroka, prav tako da ne bi storil nič žalega njenim staršem in njenemu sinu, saj ni imel nobenega motiva za kaj takega. Da naj bi šlo za maščevanje, pa je navedbe iz obtožnice komentiral kot izmišljene. »Želim zagotoviti varnost za svoje otroke. Da sta hišo kupila njena starša, meni ne gre v nos, saj sem vesel, da imajo moji otroci dom,« je prizadeto prebral zagovor Fendre, sicer glasbenik, in milo stokal, solzice so mu pa tekle po licu. Sodnemu senatu je povedal, da sta se s Kovačem spoznala leta 2013 in da je opazil, da ima možakar negativen odnos do spolnih delinkventov. Zanj take osebe niso ljudje, česar Kovač nekaj ur kasneje, ko je nastopil kot priča, sploh ni zanikal.

Fendre je povedal, da se je njun odnos potem začel krhati. Kovač ga je menda žalil in provociral, ker da ga je motilo, da se je družil s takimi ljudmi. »Kovač je hladna, konfliktna, preračunljiva, maščevalna in krvoločna oseba brez vsakih čustev. Zanj je pomembna narodnost, barva kože in za maščevanje ne izbira sredstev,« je povedal Fendre, ki ne razume, da se z izmišljeno zgodbo zdaj že več mesecev ukvarjajo tožilstvo, sodišče in policija in da tako, ko nekdo nekaj izmišljenega napiše, zapornik nikoli ne more oditi na svobodo.

Kovača je obtožil, da je prav on njega nagovarjal h kaznivemu dejanju, češ da ima njegova žena ljubčka, sinova žena, da ga ne mara, da mu je hči obrnila hrbet. Ženinega ljubčka pa bi razparal kot prašiča in mu odtrgal jajca. Za nagrado mu je menda obljubljal denar, on pa mu je odvrnil, da doslej ni še nikogar ubil in ga tudi ne namerava. »Ko sem to odklonil, mi je rekel, da mi bo še žal,« je med drugim povedal Fendre.

Kovač je tudi navedbe Fendreta ovrgel kot lažne, saj da se s svojo nekdanjo ženo odlično razume, ker da je enkratna ženska, ter da bosta spet skupaj, ko bo na prostosti. Oba njuna otroka je pohvalil, da sta šolana človeka, na kar je zelo ponosen. Kovač je Fendreta opisal kot zelo vsiljivo osebo, ki se ga nikakor ni mogel znebiti, saj je ves čas hodil za njim. Še celo pod njegovo zaporniško sobo naj bi »lajal in spuščal neke čudne glasove«. Prišel je do sklepa, da je duševno motena oseba, da ima psihopatske izpade. Znova je ponovil besede iz obtožnice, da ga je nagovarjal k umoru štirih oseb, zato je maja letos napisal pismo policiji, s čimer je vse skupaj prijavil. Večkrat je tudi ponovil, kako se mu je zgodila krivica, da je zaprt, ker da ni nikogar ubil. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem še nekaterih prič.