Hokejista prepoznali kot napadalca, ta trdi, da je bil v času dogodka daleč stran

Slovenski hokejski reprezentant Sabahudin Kovačevič je domnevno leta 2008 brutalno pretepel trojico, a sam vpletenost v pretep zanika.

Objavljeno
15. julij 2014 13.27
Posodobljeno
16. julij 2014 06.00
reut*ICEHOCKEY/WORLD
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Slovenski hokejski reprezentant, 28-letni Jeseničan Sabahudin Kovačevič, je na sodišču zanikal, da bi pred leti sredi Ljubljane brutalno pretepel trojico, kakor mu očita tožilstvo. Še več, Kovačevič, ki so ga napadeni prepoznali na fotografiji, trdi, da je bil v času pretepa v Kranjski Gori.

Hokejisti ne slovijo ravno kot najbolj nežni športniki. Če pa držijo očitki tožilstva, to še posebno velja za slovenskega reprezentančnega branilca Sabahudina Kovačeviča - Buda, za katerim je sicer odlična sezona v drugi hokejski ligi, kjer je igral za Sariarko iz Karagande, klub iz Kazahstana. Dogodek, zaradi katerega je včeraj sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča pred okrožno sodnico Barbaro Trebec Debeljak, se je zgodil že leta 2008, ko je igral še na Jesenicah in nima nobene zveze s športom.

Pretres možganov, zlomljen nos in dvojni zlom čeljustnice

Osemnajstega decembra 2008 je domnevno trojica pri ljubljanskem Holiday's Pubu »okusila« njegove pesti. Pravzaprav takrat, kot kaže, še niso vedeli, s kom imajo opraviti. Podrobnosti bodo oškodovanci lahko povedali na sojenju, neuradno pa sta se tam srečali dve skupini, Kovačevič pa je menda nato pristopil do trojice in z njo obračunal. Brez kakršnegakoli povoda, trdijo oškodovanci. Posledice so bile zelo hude, prvemu nasprotniku je z udarcem s pestjo zlomil nos, drugega udaril v desno ličnico, da je padel po tleh in utrpel pretres možganov ter jo odnesel tudi z oteklino. Tretji jo je skupil najhuje, z dobro merjenim udarcem s pestjo mu je domnevno Kovačevič povzročil dvojni zlom spodnje čeljustnice.

Da gre prav za hokejista Kovačeviča, je trojica izvedela pozneje, ko je na spletu - na facebooku - videla njegovo fotografijo. To so odnesli na policijo in končalo se je tako, da je tožilstvo zoper Kovačeviča spisalo obtožnico zaradi kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe in dveh kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe. Kot napadalca sta Kovačičeviča po fotografiji prepoznala dva oškodovanca od treh.

Tožilka Mateja Gregorčič je včeraj na predobravnavnem naroku povedala, da bi za Kovačeviča v primeru priznanja krivde predlagala pogojno zaporno kazen, in sicer eno leto za povzročitev hude telesne poškodbe in dvakrat po šest mesecev za povzročitev dveh lahkih telesnih poškodb oziroma enotno kazen 22 mesecev s preizkusno dobo treh let.

Obramba za pričo predlagala Davida Rodmana

A Kovačevič krivde ni priznal, že v preiskavi je zanikal, da bi takrat sploh bil v Ljubljani. Takrat je bil menda v Kranjski Gori, kjer se je srečal tudi z reprezentančnim kolegom Davidom Rodmanom. V Kranjski Gori je takrat potekala licitacija dresov njegovega kluba. Zato je zagovornik Milan Krstić kot pričo predlagal tudi zaslišanje Davida Rodmana, ki bi to lahko potrdil.

Krstić je dejal tudi, da Kovačevič še vedno hrani mobilni telefon, ki je ga je uporabljal v tistem času, in ga bo predložil v spis. S preverjanjem njegovih pogovorov bi lahko izvedeli, kje se je v spornem času gibal. Tudi tožilstvo je na predobravnavnem naroku predlagalo zaslišanje več prič in tudi neposredno zaslišanje sodnega izvedenca travmatologa, ki so ga najeli za potrebe tega postopka.

Sojenje se bo nadaljevalo 7. novembra letos. Kovačevič te dni odhaja v Rusijo, kjer bo v letošnji sezoni spet igral v ruski ligi VHL, preselil se bo klubu Kubanj iz Krasnodara. V začetku novembra pa se bo predvidoma vrnil na priprave.