Sadar na prostosti

Iz mariborskih zaporov so izpustili Davorina Sadarja, ki je bil zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic pravnomočno obsojen na tri leta zapora.

Objavljeno
12. december 2006 15.37
Davorin Sadar
Maribor - Iz mariborskih zaporov so danes izpustili nekdanjega prvega moža Poslovnega sistema Dadas Davorina Sadarja, ki je bil zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic pravnomočno obsojen na tri leta zapora. Sadarju bi zaporna kazen iztekla šele 22. decembra, a si je zaradi "vzornega vedenja" prislužil deset dni dopusta. Pred Sadarjem so sicer še štirje kazenski postopki.

V Poslovnem sistemu Dadas je po propadu štirih vzajemnih skladov leta 1996 približno 3500 vlagateljev, ki so v sklade vložili 5,7 milijarde tolarjev, izgubilo več milijard tolarjev. Dadas je namreč leta 1998 zapadel v stečaj, v katerem je bilo priznanih za 11 milijard tolarjev terjatev, premoženje Dadasa pa je bilo takrat vredno manj kot 100 milijonov tolarjev.

Sadarja so ovadili 3. oktobra 1998, preiskovalni sodnik pa je zoper njega odredil pripor. Konec leta 1998 je tožilstvo vložilo obtožbo zoper generalnega direktorja Dadasa. Začela se je tudi sodna obravnava zoper Sadarja in njegovo takratno ženo Danilo, a je bila prekinjena, ker so zagovorniki zahtevali izvedensko mnenje. Sadar se je zatem pritožil tudi zoper pripor, ki ga je potem vrhovno sodišče spremenilo v hišni pripor, okrožno sodišče pa je pripor odpravilo.

Čeprav je Sadar ves čas trdil, da o pobegu ne razmišlja, saj more reševati svoje podjetje, je sredi poletja 2000 skupaj z družino izginil. Potem ko so za njim razpisali mednarodno tiralico, se je spomladi leta 2001 v domovino vrnila njegova prav tako obtožena žena Danila z otrokoma. Povedala je, da je njen mož okoli novega leta izginil od doma v ameriški zvezni državi Arkansas.

Interpol je Sadarja iskal zlasti v ZDA, na svetovnem spletu pa so odkrili, da naj bi bil Sadar v vodstvu kalifornijske družbe Concepts International, ki se je ukvarjala z internetnimi storitvami. Toda konec oktobra 2004 se je Sadar sam ujel v past, saj so ga zaprli v teksaškem mestu Laredo, potem ko so ugotovili, da mu je potekel bivalni vizum. Pomagali niso niti poskusi, da bi se ameriškemu priporu izmuznil s plačilom varščine.

Sojenje pred sodnim senatom Okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu je predsedovala Danila Dobčnik Šošterič, se je začelo septembra lani.