Sadar zahteval izločitev predsednice sodnega senata

Davorin Sadar je na sodnem procesu, na katerem ga tožilstvo bremeni goljufije, s predlogom za izločitev predsednice sodnega senata Danile Dobčnik - Šošterič dosegel prekinitev procesa.

Objavljeno
23. februar 2007 13.35
Davorin Sadar
Maribor – Nenavadnih preobratov na sodnih procesih na mariborskem okrožnem sodišču očitno še ni konec. Potem ko se je pred dvema dnevoma izkazalo, da primer Stojana Auerja morda le ne bo zastaral, je za novo presenečenje poskrbel še en znani Slovenec – Davorin Sadar.

Na sodnem procesu, na katerem ga tožilstvo bremeni goljufije, je s predlogom za izločitev predsednice sodnega senata Danile Dobčnik - Šošterič dosegel prekinitev procesa, saj je omenjena sodnica sodelovala pri sodbi, zoper katero je Sadar vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Na sojenju dvajset prič

Včerajšni obravnavni dan se je sicer začel povsem normalno. Na zaslišanje je bilo vabljenih več kot dvajset prič in prav nič ni kazalo, da bo obravnava končana že po poldrugi uri.

Naj spomnimo, da okrožni državni tožilec Boris Marčič Sadarju očita, da naj bi z enainpetdesetimi Dadasovimi delničarji sklenil opcijske pogodbe, na podlagi katerih bi Dadas po določenem času odkupil njihove delnice (njihova vrednost je v tistem času strmo padala) po ceni, določeni v pogodbi, ne glede na njihovo dejansko vrednost. Kupci opcij so skupaj vplačali za 51.861 evrov premij in, kot trdi tožilec, ostali brez vsega, saj jim Sadar ob zapadlosti opcij ni izplačal ničesar.

Danila Dobčnik - Šošterič je namreč predsedovala sodnemu senatu, ki je Davorina Sadarja zaradi zlorabe položaja in pravic ter neupravičene pridobitve premoženjske koristi v vrednosti 18,4 milijona tolarjev pred dobrim letom obsodil na tri leta zapora. Višje sodišče je sodbo potrdilo, Sadar (medtem je kazen že odsedel) pa je še istega dne vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri vrhovno sodišče še ni odločilo.

Sodnica Dobčnik - Šošteričeva je po krajšem razmisleku sklenila, da bo z delom prenehala, kazenski spis pa bo odstopila predsednici okrožnega sodišča Alenki Zadravec, naj odloči o izločitvi. Zato je sojenje preloženo za nedoločen čas.

Več preberite v petkovi tiskani izdaji Dela!